Зима

Зима
Пролет

30 май 2018 г.

Руските ултраси са на своя територия!

Ще хвърлят ли сянка върху Световното футболните хулигани?
 
Датата е 11 юни 2016 година. 

Василий Березутски засича центриране на свой съотборник от Русия и отбелязва гол с глава във вратата на Англия в 92-та минута на мача между двата отбора от груповата фаза на Европейското първенство по футбол. Мачът завършва 1:1.

По-интересното обаче става на трибуните след мача, когато руските фенове подгониха в рамките на самия стадион английските си противници. И последва сериозен бой – хвърчаха седалки, раздаваха се юмруци. След мача битката на феновете се пренесе и по улиците на Марсилия. Такава, всъщност, имаше и преди срещата.

Общо 31 души пострадаха сериозно след сблъсъците. УЕФА лепна вината главно на руснаците, те от своя страна обвиниха англичаните в провокации, а французите – в слаба организация.

В крайна сметка УЕФА си отдъхна, след като Русия отпадна още в групите на турнира и феновете на "Сборная" тръгнаха към дома си. Но на изпроводяк отправиха послание към английските фенове: По-добре не идвайте в Русия!

Ще хвърлят ли сянка върху Световното футболните хулигани?

По традиция големите футболни първенства са съпроводени с улични битки между феновете на различните страни. Англичани и германци, например, не пропускат да се поступат, когато се засекат на големи първенства.

Балканските фенове също не се долюбват особено едни други. Французите и те се проявиха на домашното си европейско първенство през 2016 година. И все пак последните два Мондиала бяха сравнително спокойни от гледна точка на проявите на хулиганите. Причината бе проста – домакини бяха Бразилия и ЮАР – дестинации, сравнително далечни за голяма група ултраси. Сега обаче не е така. Защото домакин е Русия.

А руските футболни хулигани са особено брутални. По ирония на съдбата техни учители са английските им "колеги" – може би най-големия им противник в момента.

И ако си мислите, че футболните хулигани са просто пияни момчета, които не знаят какво правят – много бъркате. Това са добре организирани, тренирани и калени в битка млади мъже. В Русия е редовна практика фенове на два отбора да си организират бой с равен брой участници, например 50 на 50 души, или дори повече. Събират се на една поляна, дори гора, задължително далеч от града и от полицията, и започват безмилостна битка. Всичко се снима, за да няма после претенции. А след боя участниците си стискат ръцете, прибират ранените и се разделят. Все едно нищо никога не е било.

Феновете на "Зенит", "Спартак", "ЦСКА", "Локомотив", "Динамо", "Рубин" и още няколко отбора се смятат за най-безмилостните. Но когато стане въпрос за националния отбор – всички те са заедно.

Руските футболните фенове започват да се организират за първи път през 1970-те години, а за образец им служат именно агитките на английските запалянковци. Съвсем нормално, първоначално движението на футболните хулигани е концентрирано предимно в големи градове като столицата Москва. Днес обаче руските хулигани са едни от най-многобройните и силни в света. А сред тях има и немалко неонацисти – нещо, което не звучи особено логично за страната, дала най-много жертви в борбата с хитлеристка Германия.

А предпоставки за големи битки по руските градове има. Стана вече въпрос за англичаните, които със сигурност са най-чаканите чужди фенове от руските ултраси. Освен сметките за уреждане от Марсилия, постоянните скандали между Лондон и Москва в последно време наляха допълнително масло в огъня.

Поляците са другите особено недолюбвани от руските фенове. Всъщност, полските фенове не отстъпват особено на руснаците в хулиганството. Ултрасите от двете страни си спретнаха здраво меле по време на мача им от Евро 2012. Наложи се полицията да използва водни оръдия и сълзотворен газ, за да спре хулиганите по улиците на Варшава.

Хървати, германци и французи също са сред нежеланите гости, а заради многото неонацисти в големите руски градове феновете на африканските отбори също ще се наложи да бъдат особено внимателни, макар и да нямат директна закачка с руските фенове.

Така че внимание по време на Световното: Руските ултраси са на своя територия! Има ли сили полицията да ги спре?





Красимир Ангелов, Dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар