Зима

Зима
Пролет

5 май 2018 г.

Пресата - свободна и пресована

В условията на океан от публично словоблудство на 3 май празнувахме Световния ден на свободата на пресата.
 
Празнувахме - силно казано, почти фалшива новина. Какво да му празнуваш, като всеки плещи каквото му падне или за каквото му се плаща. 

Денят е обаче световен и щеш, не щеш - празнуваш.

СБЖ-то организира например журналистическа дискусия на тема: "Кризата в медиите – криза в журналистиката!". Целта на събитието била да се бие тревога в обществото за кризисното състояние на българските медии и на медийната среда у нас! Щели да анализират положението, в което са поставени българските журналисти в икономически, социален и правен план. И да направят опит за формулиране на причините за деградацията на българската журналистика, която вече не можела да се справя с ролята си на четвърта власт и на ключов елемент от структурата на демократичното общество.

Че криза в бранша има - има. Но не и за онези, които я докараха с пазаруването и завладяването на медии. Няма и на кого да биеш тревога, защото никой вече не чете вестници, особено нормалните. Кога за последно сте виждали човек с вестник сред морето от изцъклени в мобилните и стационарните екрани погледи? Освен това медийната среда у нас е двуполюсно консолидирана, което дава на добрите журналисти преди всичко свободата да избират накъде да хващат гората. Относно причините за деградацията се колебаем кого по-напред да посочим. Но във всеки случай "четвъртата власт" у нас е толкова ключова за демокрацията, колкото демокрацията ни - за постоталитарното безвластие.

В световния ден на свободната преса Европейският парламент обсъди проекторезолюция, с която предлага да се забрани или поне да се освети участието в обществени поръчки на дружества, чийто краен собственик притежава медия. Предлага се също принуда срещу страните-членки да съобщават за бюджетното финансиране, предоставяно на медийните дружества, както и да се извършва постоянно наблюдение на всяко бюджетно финансиране, отпускано на собственици на медии. А осъдените за каквото и да било престъпление не трябвало да бъдат собственици на медии. При изготвянето на доклада били взети предвид резултатите от класацията "Световен показател за свобода на печата" на организацията "Репортери без граници", според които България е изпаднала до запомнящото се 111-о място.

Честно казано, рейтингът ни не може да е чак толкова зле. Фамозният дует "Пеевски - Цонев" съчини галеща ухото мелодия на тема медийна прозрачност със законопроект срещу грантовото финансиране. Е, забрави да спомене държавното, но то е само докато бъдат изчистени схемите за заобикаляне на закона и усвояване на публични средства чрез трети лица - държавни дружества, рекламни агенции на калинки и "лошо" кредитиране. Както се казва в доклада, правителствата душат медийната свобода и с по-изтънчени похвати, като изкупуване на търговски медии чрез приближени лица и принуждаване на обществените медии към слугинаж.

И за участието в обществени поръчки си има хватки, а колкото до осъждането - имаме си съдебна независимост. При нея прокуратурата пошляпва едната медийна група по заръка на другата, но в крайна сметка осъдени няма. Докато следи задкулисното бюджетно финансиране, Европарламентът зове за прозрачно държавно финансиране с цел насърчаване на разнообразна, независима и свободна медийна среда. Ще я оправят, колкото оправиха пазарната - парите все попадат наедро у едни и същи срещу тлъсти комисиони за чиновници и проекто-консултанти.

А дано, ама докато прояде камъни, магарето може и да не е вече живо. Засега всички управляващо-опозиционни партии си имат медии, а най-европейската се радва на небивал лагерен комфорт. Сутрешните блокове гъмжат от правилни лапачи и устати безделници, които придобиха статута на пета власт за сметка на четвъртата. 


В този смисъл деградацията си е чиста проба надграждане. 


Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар