Зима

Зима
Пролет

5 май 2018 г.

Кризата за работна ръка стигна до хлебарите и сладкарите

Поне 539 хлебари и сладкари няма да достигат в следващите пет години
 
Кризата за работна ръка стигна и до хлебарите и сладкарите. 

Това става ясно от предложение на министъра на образованието Красимир Вълчев за приемане на нов списък на защитените професии. В него вече се включват и тези, при които в следващите пет години ще има липса на работна ръка.

Поне 539 хлебари и сладкари няма да достигат в следващите пет години, става ясно от обосновката на министъра, пише "24 часа".

Още 23 професии трябва да бъдат включени в списъка на защитените. Сред тях са недостигащите от години заварчици, стругари и механици, електротехници. Включват се и химици със средно образование. Най-голяма ще е липсата на транспортни техници, където липсата ще достигне 10 хиляди души, става ясно от мотивировката на предложението.

На училищата, които обучават ученици на застрашени професии, ще бъдат отпускани допълнителни средства в размер на 85 % от стандарта за обучение на един ученик. Освен това, за да станат по-привлекателни за децата тези паралелки, за тях е предвидено и стимулиране с допълнителни стипендии.

Сред защитените професии влизат още корабоводители, птицевъди, говедовъди. В списъка са и специалности, които се водят уникални, т.е. преподават се в не повече от 4 училища. Новият списък ще важи от следващата учебна година. Очакванията на образователния министър са с тези мерки да намалее дефицитът от специалисти.

Заради липсата на работна ръка в България бизнесът започна да внася работници от страни извън ЕС. Според оценки на социалното министерство 30 000 фирми изпитват нужда и планират да внасят работници от страни като Украйна, Армения и дори Виетнам и Тайланд. През миналата година пък бяха внесени близо 3800 сезонни работници за туризма и селското стопанство.



Няма коментари:

Публикуване на коментар