Зима

Зима
Пролет

28 май 2018 г.

Защитата на границите на ЕС - главен приоритет на австрийското председателство

Австрия ще бъде следващата страна, която на ротационен принцип ще поеме председателството на Европейския съюз.
 
Вестник "Файненшъл таймс" се спира в обширна авторска статия днес на очакванията, свързани с предстоящото предизвикателство.

Още в началото британският ежедневник отбелязва, че в разгара на миграционната криза в Европа преди 2 години, австрийският канцлер Себастиан Курц, тогава като външен министър, се е противопоставил на германската канцлерка Ангела Меркел и е победил, успявайки да осигури споразумение за затваряне на "западния балкански път", по който над 1 млн. мигранти влязоха в ЕС.

"Затварянето на западния балкански път се оказа успешно, макар че нямахме подкрепата за това на Франция, Германия и на други по-големи страни в ЕС. Мисля, че ако има достатъчно политическа воля и сила, има шанс да променим нещо", казва Курц пред "Файненшъл таймс".

Сигурността и защитата на външните граници на ЕС ще бъдат главни приоритети при председателството на Курц и той е готов да настоява пред Меркел да се откаже от искането си за задължителни квоти за прием на бежанци от страните в ЕС. Това според него е "загуба на време" по един твърде спорен въпрос.

Той посочва, че самата Германия вече е на съвсем различна позиция по въпроса за граничния контрол в сравнение с 2015 и 2016 г. Според него тази промяна е в "правилна посока, а онова, от което се нуждаем сега, е да прекратим всички тези дебати и да преминем към дела".

Според "Файненшъл таймс" Курц е намерил съюзник по въпросите на миграцията в лицето на унгарския премиер Виктор Орбан, без да се притеснява от някакви опасения за унгарската демокрация и въпреки острите критики на ЕС срещу него Орбан.

Що се отнася обаче до Полша, която също е под натиск от Брюксел за авторитарни тенденции, Курц заявява, че ако се наложи по време на неговото председателство, Виена няма да се поколебае да поиска гласуване в ЕС за наказателни мерки срещу Варшава.

Австрийският канцлер освен това е твърдо за прекратяване на преговорите за членство с Турция, която според него "вече не изпълнява политическите критерии от Копенхаген".



Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар