Зима

Зима
Пролет

3 май 2018 г.

Виктор Орбан променя конституцията, забранява заселването на мигранти и гони Сорос

Идеята е Европейският съюз да не може да принуди страната да презаселва мигранти
 
Партията на унгарския премиер Виктор Орбан обяви амбициите си да направи конституционни промени, с които да се забрани заселването на мигранти в страната. 

Председателят на парламентарната група на "Фидес" обяви, че идеята е Европейският съюз да не може да принуди страната да презаселва мигранти.

Всъщност Орбан се опита да прокара въпросните промени още през 2016-а. Тогава обаче законопроектът не събра нужното квалифицирано мнозинство, след като бе блокиран от партия "Йоббик".

Сега обаче нещата са различни, тъй като Виктор Орбан и неговата "Фидес" записаха голяма изборна победа на 8 април. Премиерът разполага с над 2/3 от депутатските места в парламента. И без проблем може да прокара проектозакона, съобщава Banker.bg.   

Депутатът от "Фидес" Мате Кошич съобщи също така, че за обсъждане в парламента ще се вкара и законът "Анти Сорос". Текстовете предвиждат по-строг режим при регистрацията на неправителствени организации. Орбан води дългогодишна война с милиардера Джордж Сорос и неговата организация "Отворено общество". Орбан обвинява Сорос, че се опитва да наводни Унгария с мюсюлмански мигранти, обвинение, което милиардерът отрича.

Унгария и някои други бивши комунистически страни в Източна Европа категорично се противопоставят на опитите на Брюксел да убеди страните членки да споделят бремето на приемането на главно мюсюлманските мигранти, търсещи убежище на територията на общността.



Няма коментари:

Публикуване на коментар