Зима

Зима
Пролет

25 май 2018 г.

Чудесна медийна среда за властта и пагубна за държавата

Проблемът не е със собствениците и журналистите, а с политическото управление

Господин Борисов, разбирам, че от Стара Загора сте лансирали екзотичната идея пощите да поемат разпространението на "медии". 


Както и да разпределяте "държавни пари" за медии на томбола.
 

Разбираемо е също, че е особено важно да се дистанцирате от проблема. Както правите винаги.

Аз съм проста репортерка, но искам да ви кажа някои неща. Не ви ли смущава, че в третия ви мандат вече няма кой един въпрос що-годе читав да ви зададе? Сигурно не, разбира се. Така е лесно – успехи, радости и стабилност. Само че такива няма. И вие го знаете.

Помислете около един хипотетичен сценарий: Ами ако контролираните от Пеевски медии отново започнат атаката срещу вас отпреди 2009 г.? Аз я помня, смятам и вие. Всеки ден бяхте на първа страница с разкривено лице, както днес е "фабриката за фалшивите новини".

Медийната среда в България, откакто я познавам, никога не е била по-лоша. За което по-голямата вина носите вие, не издателите – те толкова могат. Не я носят и журналистите – те вече могат още по-малко, дори не е нужно да ходят по събития. Защото не е важно. Важното е какво ще им наредят да напишат.

Медиите се превърнаха в разпечатка на вашите мисли и чувства. Това не стана изведнъж, а постепенно. Започна от желанието на издателите да ви се харесат, мина през това да получават реклама – защото големият (а и малкият) бизнес рязко минаха откъм ГЕРБ, и накрая стана естествено състояние.
 

Във вашата партия никой не смее да каже дума без одобрението ви – официално или не. А медиите не смеят да напишат нищо без одобрението на издателите си, в голямата си част едни и същи.

Всичко това, разбира се, е чудесно за вас. Но е пагубно за държавата. И за нормалността – я си представете, че сте в опозиция и не можете да се появите в нито една телевизия, защото са с управляващите?

Твърдите, че нямате нищо общо с медии – нима забравихте твърденията на Пеевски, че вашият заместник Цветанов е настоявал в неговите издания да се организира "чадър" над престъпници? Проблемът на медиите е школата "Пеевски" – тя не работи с журналисти, а с нареждания. Журналистите, които питат, вече са малко. Тези, които помнят – още по-малко. По един или друг начин изчезват – опразват им столчетата.

Вие например не сте ли се питали къде е Анна Цолова? Ваш депутат се наложи да подаде оставка заради репликата за "опразненото й столче". Като стана скандалът, не се ли поинтересувахте? Ако не сте – лошо за вас, защото остана усещането, че водещи се свалят от екран заради неудобни въпроси. И това не е само казус на медийните собственици. Това е казус и на властта ви.

Та какво ще разпространяват пощите, господин премиер? Вестници? Кои вестници – в тях информация няма. Има неподписани текстове, които трябва да разгромят някого. И как разгромяваните все се оказват или ваши опоненти, или на Пеевски, или на Цацаров, или на Цеко Минев, който според вас стои зад "Юлен"?

Колкото до това, "държавните пари" да се разпределят с томбола – отлична идея. Ще бъде като случайното разпределение в съда. Питайте бившата шефка на СГС (ако още си говорите, де).

Всъщност изказването ви е достатъчно показателно – би трябвало да разпределяте "държавни пари" срещу добро качество, но щом ще е с томбола, означава, че сте наясно, че качество няма.

Неотдавна Йордан Цонев от ДПС обяви, че цензура в България няма, а медиите на Пеевски – че изследването на "Репортери без граници" е лъжливо. Онзи ден и вашият депутат Тома Биков каза, че е "манипулативно" (същият, който по време на първия ви мандат ви наричаше "карикатура на диктатор"). Интересното е, че и двамата прехвърлиха въпроса към журналистите. Мълчанието им е най-доброто потвърждение на констатациите на "Репортери без граници".

По-добре не говорете по тая тема, правете се, че нищо не се е случило – както правите за всички реални проблеми в държавата.




Полина Паунова, Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар