Пролет

Пролет

18 май 2018 г.

Без реклама на лотария? А рекламата за бързи кредити?

Неизплатените дългове към фирмите за бързи кредити варират между 600 и 800 млн. лева

„Вземи живота си в ръце! Изтегли кредит!“

Императивно, ясно, недвусмислено звучи рекламата в края на клип, в който цяла учебна зала е пълна с хора, навели глави над учебниците, а млада девойка захвърля химикалката, с бодра крачка напуска учебната стая, тегли бърз кредит и заживява доволно и в охолство.

Естествено, на Министерство на образованието не му и хрумва да сезира СЕМ, защото рекламата е директна покана към учащите се да не учат, а просто да взимат пари. „Кифлите“ от клиповете са мили и симпатични девойчета, които спешно се нуждаят от шопинг, защото любовникът не дава, а работодателят – не плаща.

Несъмнено сценаристите на посланията за финансовото зарибяване са избрали най-красивите жени, най-атрактивните мъже, най-топлите гласове за своите реклами. Да се чуди човек онези, дето предлагат олио и тоалетна хартия не знаят ли за тези гении на рекламата и за същите красиви същества!

Но думата е за друго. Само в един рекламен блок може да се видят до три различни послания за теглене на бърз кредит, като се оказва, че с така взети пари се плаща сметката за тока, детето отива на екскурзия, черпите баба си с толумбички , купувате кола, възнаграждавате любовника, омитате всичките промоции в мола и всичко това – защото имате нужда от кеш „вътре в този момент“.

Няма  особена разлика в разума с който едни зомбирано купуват билетчета и ги търкат с вече протрита по ръбовете монета, която постоянно стои в джоба на билетотъркача и безгрижието с което хора, които не успяват да покрият насрещните си нужди, теглят нови и нови кредити!

По обясними причини никой още не е разкрил курсове под надслов: „Как да си направя сам финансова пирамида и да се погреба в дългове!“, но яростната рекламна атака за бързи кредити представлява именно това – зарибяване на гладните за имане, които обаче не знаят как да го постигнат чрез личен труд.

По данни на Националния статистически институт, лицата, които се осигуряват по трудови правоотношения в България са 3,15 млн. За 2016 г. по данни на Асоциацията на колекторските агенции в България, средният дълг на единица неплатежоспособен българин е 912 лв. и това се отнася към повече от 1,8 млн. отделни случаи. Видно е, че повече от половината легално работещи българи не могат да покриват задълженията си – битови, към банки и други кредитодатели.

Не е изненада и промяната в профила на хората, които теглят кредити. Първоначално те са били на около 50-60 години и са решили да направят ремонт, да си купят по-малко стара кола от сегашната или да направят мечтана екскурзия. Днешните стръвни потребители, които почти задължително стават лоши длъжници, са на около 20-24 години, без сигурни или дори без никакви доходи, но си купуват телефон, таблет, мотор или… нов чифт цици.

И докато средният дълг на физическо лице през 2014 г. е бил около 480 лв., сега вече надхвърля 900 лв. От колекторските фирми са оптимисти, че тази сума е по-ниска от средната заплата за страната, което не прави онези, които и без това нямат пари, по-платежоспособни.

Освен бройката на хората обаче, съществува и по-мащабна картина. Според данни в сайта на БНБ, за 2017 г. просрочените от граждани дългове към официалните банкови институции възлизат на 2,3 млрд.лв. Те са както по ипотечни кредити, така и за потребителски кредити.

Повече от половината длъжници за сума около 1,4 млрд.лв. са закъснели с повече от 180 дни – ерго, хората наистина нямат идея как ще изплащат дължимото и дали някога ще могат. Тези хора никога не могат да вземат банков кредит, но няма проблем да теглят бърз кредит – хем толумбичките за баба да бъдат осигурени, хем токът да бъде платен и детето – пратено на зелено училище, а може и една вноска по просрочения кредит да бъде платена. После вече дългът е към банката, към небанковата институция и отново към детето, към бабата и към всички доставчици на битови услуги.

Според различни източници, неизплатените дългове към фирмите за бързи кредити варират между 600 и 800 млн.лв. Тези суми са отделно от неизплатените договори за лизинг на конкретни стоки, договор за които са подписани направо в търговските обекти – хладилници, телевизори, музикални уредби. Отделно са дълговете към компаниите за битови услуги за около 1,5 млрд.лв. Липсва и официална информация колко са длъжниците с неизплатени местни данъци и такси. Държавата по принцип не се интересува от такива неща. Данъците се плащат със заеми само тогава, когато човек се нуждае от документи, за да тегли банков кредит.

На този фон, докато едни бясно търкат билетчета (добрата новина е, че не задлъжняват пряко чрез тях, защото ги плащат на мига), други решават, че ще търкат още повече, ако вземат бърз кредит.

Внушенията на тези реклами са точно толкова зловредни, колкото и щастливото лице на поредната безработна леля от Злодерене, която в живота си не е ходила на море и на екскурзия, а сега ще оправи целия си род със спечелената сума.

Близо 370 хиляди са хората, които не могат да обслужват бързите си кредити. Според таблица за целта на тегленето на кредит, от особена важност е било човек да влезе в дългове заради – с равни дялове от 17 на сто – телевизор, бяла техника, компютър или таблет. Телефонът е бил жизнено важен за 21 на сто от ползвателите на светкавични пари.

Притиснати до стената от банкови институции, близо 25 хиляди човека са теглили бърз кредит, за да платят на банката – поне донякъде. Не е известно обаче някой да е теглил кредит, за да си плати глобите към КАТ или данъците към държавата.

За сметка на това идат абитуриентските балове. По приблизителни данни от 2016 г. (всъщност никоя институция не предлага точна статистика), размерът на бързите кредити, които ще се теглят възлизат на 2500-3000 лв. Оскъпяването им е с около 300-600 лв.

Ако съдим обаче по вдъхновяващите послания от преливащите с покана за бързи кредити рекламни блокове, след бала младите хора ще станат много богати и много успешни, защото като са вече на 18, колко му е и те да теглят, да теглят и да прегърнат съдбата на длъжници, преди дори да са се научили какво значи да изкараш един лев. 
 Лияна Панделиева, Glasove.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар