Зима

Зима
Пролет

18 май 2018 г.

Александър Вучич: Не съм оптимист за Косово!

"Все още има много омраза, но трябва да се опитаме да намерим компромис."
 
"Ако ме питате оптимист ли съм, не съм. Във всеки случай ще положим големи усилия да постигнем компромис за Косово", заяви сръбският президент Александър Вучич за испанския вестник "Паис".

"Не мога да гарантирам, че и другата страна ще го направи", каза Вучич за вестника, който констатира, че Косово е голяма пречка, която сръбският президент трябва да преодолее.

"Това обаче не е лесно. Все още има много омраза (между сърби и албанци), но трябва да се опитаме да намерим компромис", добави той.

"Паис" посочва, че Вучич е изправен и пред силно недоволство в Сърбия, където Православната църква смята, че Косово е сърцето на Сърбия и люлка на сръбския народ и че изоставянето на Косово е прекалено висока цена, която ако Сърбия трябва да плати за приемането си в ЕС, тя не си струва.

Вучич каза, че е обиден от такива размишления.

На въпроса какво очаква от бъдещето, той отговаря: "Когато погледнете в бъдещето, това, което искате, е достатъчно работа за младите хора, иначе за нас няма да има бъдеще. Трябва да оставим в миналото нашите травми и битки."

"Имахме много войни през 20-ти век, които не искахме. Трябва да ги оставим в миналото и да работим за установяване на мир и стабилност в целия регион и в Сърбия", каза Вучич.

Той добави, че испанският премиер Мариано Рахой не беше на срещата ЕС-Западни Балкани в София заради присъствието на косовските лидери.

"В Сърбия приветстват това и затова Рахой е много популярен у нас", каза още сръбският президент.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар