Зима

Зима
Пролет

18 май 2018 г.

Западни страни притежавали "Новичок“ от десетилетия

В някои страни дори е започнало производство на малки количества "Новичок", за да се изработи противоотрова срещу него
 
Западът е получил важна информация за секретното руско невропаралитично вещество, използвано според Великобритания срещу руския двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му от образец, с който Германия се е сдобила в началото на 90-те години на миналия век, сочи разследване на редица германски медии, цитирани от в. "Сега".

Съвместна публикация на в. "Зюддойче цайтунг", седмичника "Цайт" и радиотелевизионните компании Ен Де Ер и Ве Де Ер твърди, че германското външно разузнаване БНД е получило образеца от невропаралитичния агент "Новичок" от руски учен, който бил вербуван още през 90-те години на миналия век. Той е предал веществото в замяна на убежище за него и семейството му в Германия. 


"Информацията за класа оръжия, известен като "Новичок", разработени в бившия Съветски съюз, до голяма степен произлиза от досега неизвестна секретна операция на БНД", се казва в публикацията.

Според публикацията германското разузнаване е информирало за случая американските и британските разузнавателни служби след анализа и малки количества от отровата по-късно са били произведени в няколко държави - членки на НАТО, за да се изпробват западните защитни средства, оборудване за тестове и антидоти.

По указания на тогавашния германски канцлер Хелмут Кол германското разузнаване е информирало за даденото вещество своите съюзници - САЩ, Великобритания, Франция, Холандия и Канада. В някои страни дори е започнало производство на малки количества "Новичок", за да се изработи противоотрова срещу него. Русия не е била информирана за това, "за да не помрачават отношенията с Борис Елцин". Пробата е била анализирана в Швеция и химическата формула е била предоставена на германското правителство и армията. Западните държави са използвали информацията за разработването на насрещни мерки.

Говорител на Министерството на отбраната в Берлин потвърди, че германската армия е извършила изследвания с цел защита срещу химически, биологически, радиоактивни и ядрени оръжия в съответствие с международното право, но не може да разкрие подробности, за да не излага на риск военнослужещите и населението, като компрометира разработените в резултат от анализа средства за защита.

От БНД отказали коментар.


Няма коментари:

Публикуване на коментар