Зима

Зима
Пролет

9 май 2018 г.

Александър Вучич: Сърбия няма да влезе в НАТО по никакъв начин

Срещата между Путин и Вучич в Москва е втората, която двамата лидери провеждат в рамките на по-малко от половин година

Ден след встъпването си в длъжност за четвърти мандат като държавен глава на Руската федерация, Владимир Путин прие за среща в Москва сръбския си колега Александър Вучич. 


Така президентът на западната ни съседка се превърна в първия чуждестранен лидер, който разговаря очи в очи с Путин след официалното му встъпване в длъжност.

Вучич пристигна за двудневно посещение в Москва след визита в Турция, където разговаря с Реджеп Тайип Ердоган. По повод пътуването му до руската столица – второ за последната половин година, от Президентството в Белград отбелязаха единствено, че Вучич ще проведе среща с руския президент и ще участва в парада по случай Деня на победата.

В понеделник от Кремъл съобщиха също лаконично, че лидерите на двете страни "планират да обсъдят настоящето състояние и перспективите за по-нататъшното развитие на руско-сръбското сътрудничество, хода на осъществяването на съвместните инвестиционни проекти, а също така да обменят мнения по актуалните регионални въпроси“.

По-късно обаче стана ясно, че Вучич пристига в Москва с конкретна мисия: да се запознае с позицията на Русия по косовския въпрос и да обсъди доставките на оръжия за сръбската армия.

Вучич заяви, че ще поиска от своя руски колега да се вгледа "по-дълбоко“ в косовския проблем и да "излезе“ с политическа позиция на Москва за Косово. "Ще помоля президента Путин, освен за директната поддръжка, която оказва на Сърбия, да излезе недвусмислено със своя политическа позиция във всички органи и международни институции и организации“, поясни държавният глава на западната ни съседка.

Сръбският президент припомни, че Русия винаги е подкрепяла недвусмислено териториалния интегритет на Сърбия, но и не само: Москва застава зад Белград, когато там се взимат независими решения и зачита военната неутралност на страната.

"Няма съмнение, че ще повторя позицията и факта, че Сърбия по никакъв начин няма да влезе в НАТО или в друг военен блок“, подчерта Вучич преди разговора си с Путин.

След срещата с Путин в Москва, президентът на Сърбия коментира пред журналистите обсъждането на косовския въпрос: "Помолих президента Путин Русия да ни окаже помощ в ООН и други международни организации, когато става дума за Косово. Невъзможно е без Русия да се вземе решение в ООН. Русия ще наблюдава активно продължаването на преговорите и ще реагира своевременно“, подчерта Вучич.

"Президентът Путин имаше търпението да изслуша всичко, което имах нужда да представя като позицията на Сърбия за основния ни проблем – и това е Косово и Метохия. Нашите позиции съвпадат до голяма степен. Благодарих му и му обясних какво ще се случи в следващия период“, допълни сръбският президент.

В рамките на разговора на четири очи държавният глава на Руската федерация Владимир Путин е приел поканата на сръбския си колега за посещение в страната – при това до края на годината, стана ясно след срещата между двамата лидери.

В Москва Вучич обсъди и руските оръжейни доставки за страната му. "Сръбската армия ще бъде по-силна, а страната ни по-сигурна, когато бъдат набавени нови оръжия от Русия, но те не ни трябват за нови сблъсъци, а за да сме в състояние да предотвратим такива“, увери Вучич след разговора с руския си колега Владимир Путин в Москва.

В изказване пред репортери на сръбските медии Вучич отказа да разкрие допълнителни подробности за проведената дискусия по темата, като същевременно увери, че до края на годината на обществеността ще бъде представена информация за всичко, което е свършено в тази област през последните няколко години.

Миналата година Москва подари на Белград шест ремонтирани изтребители МиГ-29. През ноември 2017 г. стана ясно, че Русия ще предаде безвъзмездно на ВВС на Сърбия два военнотранспортни самолета "Ан-26“. По-късно бе обявено също обсъждането и доставките на руски хеликоптери за западната ни съседка.

Освен това, през последната година Русия предаде на Сърбия 30 танка „Т-72 ТС“ и 30 бронирани машини „БРДМ - 2М" на обща стойност около 230 млн. евро.

Срещата между Путин и Вучич в Москва е втората, която двамата лидери провеждат в рамките на по-малко от половин година. На предходната им от декември 2017 г. в Кремъл президентите на Сърбия и Русия обсъдиха сътрудничеството в търговията, културата и други области, както и ситуацията на Балканите.

По това време в президентския дворец в Москва бяха подписани многобройни споразумения, включително съвместна декларация за сътрудничество в икономиката, както и меморандум за сътрудничество в областта на туризма, съобщава Канал 3.

Освен това Русия и Сърбия подписаха изменения на междуправителствено споразумение за премахване на забраната за реекспорт на газ от Сърбия и изменение на споразумението от 2013 г. за доставките на газ за Сърбия.

По този повод руската компания "Газпром" обяви, че според този документ доставката на природен газ за Сърбия ще се увеличи с 15% през настоящата година.


Няма коментари:

Публикуване на коментар