Зима

Зима
Пролет

26 май 2018 г.

Владимир Путин: Не прекрачвайте червената линия в Украйна!

"Студената война завърши, СССР се разпадна, но НАТО въпреки всичко се приближава към границите на Русия."
 
Това заяви президентът на Руската Федерация Владимир Путин на среща с ръководителите на световните информационни агенции. 

Тя се проведе като част от програмата на Международния икономически форум в Санкт Петербург, предаде ТАСС.

"Има някакви граници, разбирате ли, червената линия не трябва да бъде преминавана. Отнасяйте се с уважение и към нашите интереси. Ние сме готови, а на какво са готови нашите партньори", запита президентът.

По време на беседата, организирана от ТАСС, Путин детайлно разясни позициите си по ключови проблеми от световната политика. В нея участваха представители на информационни агенции от 9 страни, включително Русия. Президентът отбеляза, че такива срещи са полезни и важни. 


"Срещите в подобен формат станаха традиционни и уникални. Те ми дават възможност да изкажа позициите си по въпроси от фундаментален характер", отбеляза той.

За новия президентски мандат


Путин отбеляза, че смята и за в бъдеще да се придържа към закона, който забранява повече от два последователни президентски мандата.

"Винаги строго съм се придържал към Конституцията на РФ. Сега карам втори мандат подред. Помните, че преди това бях два мандата президент и напуснах поста, защото Конституцията не позволява трети мандат. Възнамерявам да се придържам към това правило и в бъдеще", увери руският лидер.

Путин за справедливата цена на нефта

"Русия смята цена на нефта около $60 за барел за балансирана и разумна", подчерта президентът. 


"Цените над това ниво ще предизвикат проблеми за потребителите, в което основните производители на са заинтересувани. Да, високите цени са от полза на бюджета, но има и други фактори, като например растежа на възможностите за конкуренцията, най-вече шистовия добив в САЩ", заяви той.

"Не сме заинтересовани от безкрайния ръст в цените на енергоносителите. Ако ме попитате каква цена ние смятаме за справедлива, аз бих отговорил - справедлива или не, нас напълно ни устройва цена от долара за барел", обобщи Путин.

Путин за ситуацията около КНДР

Президентът изрази надежда, че ще бъде постигнат компромис между САЩ и КНДР.

"Ние смятаме, че преките преговори между САЩ и Северна Корея на всякакво ниво са крайно необходими и без такъв диалог едва ли ще се разреши извънредно сложният проблем с освобождаването на Корейския полуостров от ядрено оръжие. Затова се надяваме, че срещата между лидерите на САЩ и КНДР ще се състои и ще завърши с положителни резултати. Но за да са случи това, според мен на КНДР трябва да бъдат дадени гаранции за нейния суверенитет и неприкосновеност, гаранции за възможността сами да решават своята съдба", подчерта президентът.

Путин за отношенията с Тръмп

Президентът подчерта, че отношенията му с Тръмп "нито са се подобрили, нито са се влошили".

"Между нас практически няма пряк диалог и това не ни позволява да постигнем какъвто и да било напредък в руско-американските отношения", каза руският лидер.

Според него това се дължи в значителна степен на продължаващ конфликт вътре в американския елит. Путин заяви, че се надява този конфликт "някога да свърши и обективната нужда от развитие на руско-американските отношения да доведе двете страни на масата за преговори".

"На президента на САЩ и досега не му дават възможност, по вътрешнополитически съображения, мотивирайки това най-малкото с намеса на Русия в американските избори, да организира нормална работа с нас", допълни по темата руският президент.

Путин за мирния договор с Япония

Президентът призова да се развиват отношенията с Япония.

"Колкото по-голямо е сътрудничеството, толкова по-големи са шансовете да изградим нови отношения, да създаваме условия за решаването на стари проблеми като мирния договор. Именно затова се договорихме с премиера Шиндзо Абе да реализираме неговото предложение за реализиране на нашето сътрудничество по 8 направления. Ще създаваме условия и за съвместна работа на Курилските острови и като цяло да развиваме нашето взаимодействие. Ще работим за това да намерим работещи компромиси", отбеляза Путин.

Путин за въоръженията за Турция


Държавният глава подкрепи правото на Турция да купува въоръжения от Русия. "Турция е страна от НАТО, но е решила да придобие военни системи, при това напредничави, без да преувеличавам, най-добрите в света в своя клас и какво - престъпление ли е това?" попита той. Същото според него се отнася и до самолетите.

"Кой има право да ограничава суверенна страна при избора на стоки, за да обезпечи своята сигурност?", недоумява президентът.

Путин за "агента Джонсън" и червената линия

Президентът категорично отхвърли всякакви предположения за намеса на Русия в работите на други държави.

"Това е пълна глупост, просто бълнуване", каза той, давайки за пример Брекзит. "Това са вътрешни процеси в самата Великобритания. Тогава (ако са верни твърденията за намеса на Русия в този процес) можем да заподозрем, че привържениците на излизането на Великобритания от ЕС са наши агенти. Доколкото си спомням министърът на външните работи (Борис) Джонсън беше за Брекзит? Може би и той е наш агент", попита иронично Путин.

"Просто, ако има желание да се развалят отношенията с Русия, то могат да ни обвинят във всички смъртни грехове, което и често става точно така. Но това е много вредна и опасна за всички ситуация. Това разрушава системата на международните отношения. А ние сме длъжни, напротив, да я укрепваме", убеден е президентът.

Путин припомни, че Студената война е завършила, СССР се разпадна, но въпреки това НАТО се приближава към границите на Русия. Освен това, страните от Запада провокираха украинската криза, като организираха държавен преврат.

"Има все пак някакви граници, разбирате ли, червената линия не трябва да бъде прекрачвана. Нека се отнасяме с уважение и към нашите интереси. Ние сме готови за това, а на какво са готови нашите партньори?" зададе въпрос руският лидер.

Путин за футбола

Представител на испанската агенция попита президента кой според него ще победи на Световното по футбол, което се провежда в Русия. "Испания", моментално отговори с усмивка Путин.

Той изрази увереност в успешното провеждане на Мондиала. "Наша голяма задача е достойно да организираме и проведем този празник за всички любители на футбола в цял свят", подчерта той.

Путин бе попитан кой е любимият му отбор. "Казва се Явара-Нева. Това е клуб по джудо и аз съм сред създателите му", похвали се президентът.


 

Epicenter.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар