Зима

Зима
Пролет

21 май 2018 г.

Томислав Дончев: Проектът "Белене" този път започва по различен начин, държавата няма да дава пари

Според вицепремиера най-глупавият сценарий би бил да не се прави нищо, защото това са активи за три милиарда
 
"Проектът "Белене" този път започва по различен начин, защото този път не се казва, че държавата ще дава пари или ще гарантира нечия инвестиция."

Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев в коментар на рестарта на реализацията на втора атомна централа у нас.

В края на миналата седмица енергийният министър Теменужка Петкова внесе в парламента доклада за възобновяване на проекта.

Дончев беше категоричен, че този път проектът ще се строи на пазарен принцип.

"Когато се гарантира прозрачна и честна процедура и се избере най-силният инвеститор, това е най-силното доказателство за икономическата перспектива на проекта", каза още вицепремиерът пред Нова тв.

Той е категоричен, че най-силният икономически аргумент е това, че някой е решил да инвестира, което означава, че и има някой, готов да купува електроенергия.


Дончев коментира и споровете за това руски проект ли е проектът за АЕЦ "Белене".

"Нелепо е да се търсят геополитически страсти, особено в координатната система Изток- Запад и особено, когато говорим за едно такова съоръжение", каза още вицето и допълни: "Да, ако то бъде построено, реакторите ще са руски, по причина че България си има тези реактори и с тях ние ще участваме с проекта. С какви други технологии ще бъде довършена централа зависи и от инвеститора".

Дончев обясни, че относно рисковете е свикнал да се доверява на експертите. "Рискове има и когато политиците се изказват като специалистите по всичко", каза той.

Според вицепремиера най-глупавият сценарий би бил да не се прави нищо, защото това са активи за три милиарда.

Вицепремиерът коментира и Срещата на върха в София миналата седмица и протестите на превозвачите.

"Въпросният пакет (закона "Макрон"), който изключително много с основание притеснява нашите превозвачи, не само е в ущърб на България и на българския транспортен бизнес", каза Дончев.

"Аз твърдя, че той противоречи на редица европейски принципи, включително и този за свободното движение на хора. Как ще вменяваме на един превозвач на колко седмици къде да ходи? Той може да не иска да се прибере вкъщи. Може да реши да види тъща си в Испания", допълни той.

Според Дончев Срещата на върха, сама по себе си, е успех.



Няма коментари:

Публикуване на коментар