Зима

Зима
Пролет

31 май 2018 г.

Защо ѝ трябваше на Украйна този цирк?

Ако Киев не успее да отговори на някои парливи въпроси, ще си вкара огромен автогол...
 
Новината се разпространи мълниеносно.

От цял свят заваляха съболезнователни телеграми, политици изразяваха скръб и възмущение. Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер също осъди предполагаемото убийство на 41-годишния руски журналист Аркадий Бабченко, известен като един от най-активните критици на руския президент Путин. 

И после – крайно неочакван обрат: Оказа се, че убийството е инсценировка на украинските тайни служби (СБУ) с цел да бъдат осветлени поръчителите на действително замислен атентат срещу Бабченко. Действията на СБУ обаче повдигат много парливи въпроси, а ако те не получат съответни отговори, доверието към Украйна може да бъде сериозно подкопано.

Наистина ли бе необходим този спектакъл?

За да бъде разкрито едно планирано престъпление, не е необходимо то да бъде имитирано. Вероятно Киев е искал да предизвика колкото се може по-голямо внимание и е бил сигурен, че само новината за  подобен атентат ще накара медиите по цял свят ще подхванат темата. Киев явно е искал да изправи Русия на позорния стълб, разчитайки на възмущението на световната общественост. Вместо това Кремъл сега е в състояние да обвинява Киев, че се е опитал да заблуждава света.

Може ли да се вярва на украинските власти след този случай?

Има съществена разлика между "операция под прикритие" и "цирково шоу". Как ли ще реагира светът при следващ подобен инцидент? Нима ще трябва да чака два-три дни, докато се увери, че не става дума за нова измама? Правителството в Киев ще си вкара истински автогол, ако не успее да представи проверяеми доказателства, които да оправдаят действията на тайните служби. Но дори и да има доказателства за украинските обвинения срещу Русия, съществува опасност доверието към Украйна да бъда трайно съсипано.

Знаела ли е съпругата на Бабченко за инсценираното убийство?

На пресконференцията от украинска страна бе заявено, че семейството на Бабченко не е знаело за проведената „спецоперация“ на тайните служби. Аркадий Бабченко дори се извини пред съпругата си и заяви, че не е имало друга възможност освен да пази тайната.

След инцидента киевската полиция бе съобщила, че съпругата на Бабченко го е открила прострелян в гърба и е извикала „Бърза помощ“. Бабченко бил починал малко по късно на път за болницата. И в това отношение обаче съществуват някои неясноти, които трябва да бъдат допълнително изяснени.

Как тайните служби са убедили мнимия атентатор да им сътрудничи?

Мъжът, за който се твърди, че е бил натоварен от Москва с поръчението да убие журналиста, явно си е сътрудничил с украинските тайни служби. Както заяви главният прокурор Юрий Луценко, тайните служби своевременно били разкрили плановете за убийство, след което успели да "превербуват" наемния убиец. И по този въпрос обаче няма никакви по-конкретни информации.

Засега липсват прекалено много парченца от целия пъзъл. Киев ще трябва да обясни твърде много неща. В противен случай Русия може да интерпретира случая в своя полза и "специалната операция" на Киев да се окаже класически автогол.

Как реагира Русия?

Руските политици и журналисти реагираха с облекчение, но и с възмущение на новината за „възкръсналия“ Бабченко. Зам.-председателят на Комисията за външна политика на Съвета на федерацията (Горната камара на руския парламент) Владимир Джабаров изрази възмущението си от случката в Украйна: "Киев извърши възможно най-глупавата провокация срещу Русия и по този начин се изложи пред целия свят".

Много колеги на Бабченко също са възмутени: Павел Гусев, главен редактор на вестник "Московский комсомолец" нарече постъпката на Бабченко „абсолютно неморална и нечовешка“ и добави: „При това този човек се нарича журналист!“.

Бившият олигарх Михаил Ходорковски, който е сред най-отявлените критици на Кремъл, се радва, че Бабченко е жив, но отправя и критични думи: "Жалко, че тайните служби не се замислят колко трагична е загубата на доверие. А от правдивостта зависи целият ни живот!", заяви Ходорковски.

Генералният секретар на международната правозащитна организация „Репортери без граници“ Кристоф Делоар заяви, че е „твърде опасно, когато едно правителство си играе с истината, особено когато използва журналисти за измамите си“.

 

Дойче Веле

Няма коментари:

Публикуване на коментар