Зима

Зима
Пролет

20 май 2018 г.

"Мечешка услуга" за президента

Високият устойчив рейтинг на президента Румен Радев между 60 и 70% очевидно се явява дразнител както за управляващите от ГЕРБ, така и за опозиционната БСП.
 
И докато вторият човек в Бойко-Борисовата партия и шеф на депутатите й Цветан Цветанов води война срещу държавния глава, то Столетницата - под ръководството на Корнелия Нинова, всячески се опитва да се прилепи към него, търсейки електорални дивиденти за следващите избори.

Засега Радев продължава да акумулира доверие от целия политически спектър и противопоставянето му с ГЕРБ не му носи негативи. Но негативи може да му донесе едно евентуално пакетиране с БСП. Вярно, че той бе кандидатура за президентския пост на тази партия, а след издигането му от инициативен комитет  тя го подкрепи. Но тъй като за него гласува много по-широк кръг избиратели от електората на левицата, Радев прави всичко възможно да се дистанцира от социалистите и да влезе в ролята си на обединител на всички българи.

Според някои анализатори картинката, която се получавала в отношенията между държавния глава, управляващите и опозицията, наподобявала триъгълник. Други наблюдатели обаче смятат, че не е точно така, а по-скоро има линии на съприкосновение и на противоречия. Илюзията за триъгълник се създавала от това, че БСП се опитвала да се прикачи към президента. Но го правела по един елементарен и паразитен начин. Нинова често се хващала за някоя от хапливите реплики на президента, отправени към управляващите, правителството или Цветанов, и започвала да я експлоатира в полза на опозиционността на БСП. Най-пресният пример бил с метафората за прожекторите, използвана от Румен Радев в лекция пред студенти от УНСС. Но въпросът не бил в това да подхванеш и повтаряш една фраза, която е отекнала в обществото. Въпросът бил друг - лидерът на опозицията от своята позиция на парламентарна сила, която има други възможности - различни от тези на президентската институция, да види какво може да направи за осветяването на задкулисието, на правенето на политика и бизнес на тъмно. Става дума за реални и последователни действия, а не за вдигане на джангър с "изплагиатствани" от президента критични оценки.

За съжаление  БСП още не може да се отърси от този недъг да подхваща шумно някаква важна за обществото тема и след това да я остави да заглъхне. Или пък да допусне дебатите по нея да се профанизират. Все още ефектните изрази и емоциите заместват конкретните действия и рациото.

От своя страна  държавният глава гледа да се дистанцира от БСП. Да, понякога той се солидаризира с позиции на опозицията. Но друг път показва, че има различно мнение. От една страна, той се опитва да не дава козове в ръцете на ГЕРБ, за да не го пришиват към БСП. От друга страна, все пак не иска да разочарова и изгуби хората от левия спектър, които са му повярвали и са гласували за него на президентските избори през ноември 2016-а.

Според повечето анализатори много отдавна е проличало, че президентът не е обвързан с БСП. Той си има свой дневен ред и собствен подход към нещата, позициите му понякога съвпадат с тези на левицата, понякога не съвпадат. Но те не играят тандем, категорични са политолозите. Обратното е внушение, което се повтаря с чисто пропагандни цели.

Някои смятат, че Нинова и БСП се опитват да опитомят президента Радев, за да не забравя откъде е тръгнал, т.е. коя политическа сила го е предложила за поста. Но това не е точно така. По-скоро левицата гледа да го използва. "Опитва се да изсмуче от него идеи, послания и влияние. И го прави по един нескопосан начин. Президентът, както виждате, не се е загрижил за БСП. Ако някой смята, че президентът ще прави жертви само и само да кръводарява политическа енергия на БСП, много се заблуждава", твърди политолог.

Според друг пък съществува и известна завист и ревност сред някои кръгове в БСП, че държавният глава не е партийна фигура, а е независим. Те не смеят да се обявят открито срещу него, но подчертано се правят на разсеяни и са пасивни по някои въпроси, които той повдига и които е логично БСП - като опозиция, сериозно да подеме.

Именно поради тези сложни взаимоотношения се получава едно напрежение между президента и БСП, което не е толкова видимо, както това между държавния глава и ГЕРБ. И то е различно от напрежението между социалистическата партия и формацията на Бойко Борисов. Разликата е в това, че ГЕРБ - и Борисов, и Цветанов, виждат в президента заплаха, каквато не виждат в БСП, обясняват политолози. Държавният глава е два пъти по-популярен от ГЕРБ и от ръководителите на партията, а БСП е по-малко популярна и има по-малка подкрепа от ГЕРБ.

Поради тези факти желанието и опитите на левицата да се прилепи до президента, да го подкрепи като съюзник по този недодялан начин, но да черпи от популярността му политически потенциал - всичко това му прави "мечешка услуга". Радев разбира това и затова ще продължи да се дистанцира от БСП. Ще продължи и да прави жестове към десницата, за да се опита да се позиционира в центъра, където всъщност му е мястото. 


Това пък още повече ще настървява ГЕРБ, които възприемат центъра като тяхна запазена територия, защото им осигурява възможности за маневриране.

Елизабет Дафинова, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар