Зима

Зима
Пролет

19 май 2018 г.

Пак ни къпят в екологичен оптимизъм

На прага на  туристическото лято  анализите на браншовиците  и на държавните  институции са изключително оптимистични.
 
Преди дни изпълнителният  директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова обяви, че предстои  много добър  сезон. 

Тя подчерта, че интересът към  страната ни е засилен най-вече  поради специфичната роля, която България има в момента като  домакин на европредседателството.

Министърът на туризма Николина Ангелкова също съобщи обнадеждаващи данни. До този момент според статистиката за   ранните  записвания се  очаквал  ръст от около 5 на сто спрямо  миналата година (когато бе отчетено 10-процентно увеличение на туристите).

Страната ни отново  разчита най-вече на пазарите в  Германия, Румъния, Турция, Русия, Великобритания, Полша, Чехия, Израел и Унгария. Очаква се  чуждестранните туристи, които ще отседнат у нас през периода  юни- септември, да достигнат  6 милиона.

В морската ни столица Варна  официално сезонът ще бъде открит в края на месеца. Дотогава ще продължи  трескавата подготовка във всички курорти. Засега единствените притеснения идват от евентуални  проблеми по отношение на заведенията по плажовете, тъй като на някои места все още се строи на плажната ивица, макар че забраната за строителство в курортите влезе в сила от тази седмица (15 май).

Министерството на туризма  обаче обеща  да бъде  безкомпромисно   по отношение на концесионерите и наемателите на плажовете. Изискванията към тях през това лято се увеличават с вмененото им задължение  да поставят началото на разделно събиране на отпадъците, съобщиха по време на съвместната си среща с хората от бранша  министърът на околната среда и водите Нено Димов, вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на туризма Николина  Ангелкова.

Тази седмица  кабинетът  определи концесионерите  за следващите 15 години на още три морски плажа във Варненска  област.

След обявените  в края на март  конкурси  за Северния и малкия плаж в курортния комплекс “Св. св. Константин и Елена“  те логично бяха спечелени (конкурсната комисия заседава  на 24 април) от  акционерното дружество, собственик на хотелите в комплекса  -  „Св. св. Константин и Елена Холдинг“. Дружеството  ще предлага чадърите и шезлонгите в зоните за платени плажни принадлежности по 10 лв. за всяка екстра.

Северният плаж е с активна  плажна площ   5614 кв. м и дължина на бреговата линия 157 метра. Определеният размер  на годишното концесионно възнаграждение за него е  57 768 лв. без ДДС годишно.

Малкият плаж е разположен  на територия с обща площ 2564 кв. м и  дължина на бреговата линия  110 метра. За него холдингът ще заплаща  22 733 лв. без ДДС. на година.

На 31 май ще стане известен и концесионерът на двата най-големи плажа в курорта – Южният и Големият. Първият  е разположен на  9002 кв. м и е с дължина на бреговата линия 274 м, а вторият  - на 8304 кв. м, с дължина на бреговата ивица 318 метра. Едва ли и при тези конкурси може да се очакват изненади, като се има  предвид, че едноименният холдинг от години не допуска външни фирми на територията си.

Очевидно е постигнато разбирателство  и между собственика  на курортния комплекс „Слънчев ден“ Георги Гергов и определения  от правителството концесионер на плажа в комплекса  - пловдивското дружество с ограничена отговорност „Амадеус – Ей Си Джи“, собственост на Ангел Палийски, Георги Карадимов и Сашо Шилегов. Палийски и Гергов са близки покрай футболния клуб „Ботев“ - Пловдив, така че партньорството им  едва ли е случайно.

За срока на договора таксата за един чадър и за един шезлонг в зоната за платени плажни принадлежности трябва да е по 8 лв. за всеки. Размерът на годишното концесионно плащане пък е 302 969 лв. без ДДС годишно. Предвидени са и инвестиции за подобряване на пешеходния достъп до морския плаж и за указателни табели с допълнителна информация  в размер на 74 244 лева. Концесионната територия е с обща площ 26 385 кв. м и с дължина на бреговата линия 755 метра.

Въпреки напъните на министър Ангелкова да раздаде всички плажни ивици, обаче това лято се очаква 24 от плажовете  във Варненска област да останат без концесионери или наематели. Една от причините да няма достатъчно желаещи е фактът, че все още Народното събрание не е приело промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

При тази ситуация ще се търси възможност  най-посещаваните неохраняеми плажове  да бъдат осигурени със спасители. Средствата за тази дейност,  отпуснати от Министерския  съвет,  са около 300 хил. лв., които обаче едва ли ще стигнат за всички. Преди година тази „екстра“ беше осигурена едва за 16 плажа.

Но министър Ангелкова обещава всичко да бъде наред. Ръководеното от нея ведомство  ще продължи с интензивните проверки по плажовете това лято и ще следи стриктно да се спазват отговорностите за стопанисване на ивиците и на местата за настаняване и хранене, обещава туристическата началничка. Освен това по време на сезона допълнително командировани в област Варна ще бъдат 120 полицаи, които ще осигуряват спокойствието и сигурността на туристите.



Мариета Велинова, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар