Зима

Зима
Пролет

31 май 2018 г.

Eтичната журналистика: „Бабченко е убит, причините са ясни“

Кратък преглед как рупорите на ,,свободното слово“ отразиха менте убийството на руския журналист. Проблемът не е, че се подведоха. А че смесиха факти с внушения – подобно на ,,парцалите“, срещу които се борят

Историята с ,,убийството“ на руския журналист Аркадий Бабченко е добре известна. 


Няма да ви я разказваме, но не може да не отбележим как точно някои медии отразиха случая в първите му часове. Правим го не за да се заяждаме,  а по три други причини. 

Първо, за да се види колко далеч от истината може да е една пропаганда. С какви средства си служи тя. Второ, защото бяха погазени всякакви етични правила. Те и друг път се погазват, но никой не им обръща внимание. Трето, защото журналисти от тези медии постоянно са в ролята на ментори – учат цялата общественост що е етика, правила, качествена журналистика…  Те задават правилата за честност. Големият проблем е що за честност се появява в България, когато е така проводена.

След новината, че Бабченко е жив, тези рупори на истината не публикуваха извинение към читателите си. Или, ако са го сторили, не е било толкова видимо, колкото подвеждащите първоначални информации. И етиката, и правилата, в които се кълнат, изискват извинение. Прошка не заради самата новина – нормално е да се подведат, когато ,,убийството“ е официално обявено от украинската държава и всички световни медии предават за него. А прошка за внушенията, които направиха чрез коментари редом с новината. Смесването на факти и внушения – първи белег за фалшиви новини, срещу които родните блюстители на истината много, ама много се борят.

Сайтът ,,Клуб Z“ не само информира за ,,убийството на Бабченко“, но и разясни причините за убийството  – ,,Позицията му на журналист и гражданин“. Те не са представени като хипотеза, а като директен факт, оповестен от изданието. Сложен е в подзаглавие, за да може и слепият да го види. Няма нужда от колебания: ,,Причините са ясни“ (защо е убит…). На ,,Клуб Z“ всичко му е ясно, което не предизвиква в нас забава. Просто е гадно.



Статус на сайта ,,Бивол“ във ,,Фейсбук“ почва със „Слава на героя!“. И продължава доста по-интересно: ,,Наемниците на империята на злото, предвождана от джуджето Путин, подло застреляха в гръб нашия достоен колега“. Що за чудо? Не можеше ли сайтът да скърби за Бабченко без да добавя фантазии? Но… и на него, подобно на ,Клуб Z“, всичко му е ясно.


При ,,Дойче веле“ нещата са по-коплимицирани. Подходът е сред най-добрите традиции по отношение на качеството. Няма шега! Заглавието е ,,Русия е замесена в убийството на Бабченко“, сложено е в кавички. Става ясно, че е версия. В подзаглавие се добавят няколко изречения, едно от тях гласи, че версия не изключва и Украйна като виновник. Но Украйна няма как да е в заглавие, заглавието следва да ,,цапардоса“ Русия. Затова именно версията за нея е изведена най-отгоре.

Заглавието на ,,Терминал 3″ директно разкрива цялата истина. Колебания няма, само дето служители на сайта не са отишли да арестуват директно Путин: „Убитият от Кремъл ,,национален предател““.

И т.н., и т.н. Вместо извинение, имаше изтрити и директно ,,преналяти“ статии в други медии… Не отричаме журналистически попадения, ценни анализи и т.н. на медиите от този род. Не отричаме  и мракобесни похвати на Кремъл, за които, дори и да няма сигурни доказателства, може основателно да се съмняваме. Но на медийния български фронт по темата ,,Русия“ отдавна се погазват етика и правила. Смесват се факти с внушения, лични мнения се опаковат като реалност. От това истината страда. За истината или се борим, или Кремъл да е непременно лош? Хм?

По абсолютно същият начин, но спрямо други мишени, действат и т.нар. ,,парцали“ от една медийна групировка. Но този път те не са виновни.





 Калоян Тодоров, Baricada.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар