Пролет

Пролет

12 юни 2018 г.

12 юни - Ден на Русия

По традиция в страната на този ден има народни веселия, концерти и спортни прояви
 
Денят на Русия, отбелязван днес, е сред "най-младите" държавни празници в страната. 

Чества се по повод събитията от 12 юни 1990 г., когато Конгресът на народните депутати в тогавашната съветска република приема декларация за държавния суверенитет на Русия. Година след това на същия ден в Руската федерация се състояха първите общонародни избори за президент, напомня "Аргументи и факти".

По традиция в градовете на Русия на този ден има народни веселия, концерти и спортни прояви. В Кремъл се връчват държавни награди в сферите на науките и технологиите, литературата и изкуствата, както и за бележити хуманитарни постижения. А на Червения площад в Москва се организира тържествен салют, посочва вестникът.

"Известия" нарича днешната постсъветска паметна дата "официален празник на стихийния патриотизъм", натоварен с "доста очевиден идеологически смисъл".

Надвили комунистическия режим, демократите от първата вълна поведоха политика за десъветизация и същевременно започнаха да създават нова държавно-политическа идеология, митология и символика, се казва в материала, цитиран от БТА.

Според изданието "възстановяването на териториалната цялост на страната, икономическият подем и възраждането на великата (ни) държава будят ентусиазъм у населението, дори сред най-аполитичните му слоеве". Затова още през "богатото" първо десетилетие на 21-и век в Русия наред с държавния започва да се формира и т. нар. стихиен патриотизъм. Сега той нараства с оглед "укрепването на материалното благосъстояние на населението, също и на политическите и социално-икономическите успехи на страната", твърди всекидневникът.Няма коментари:

Публикуване на коментар