Зима

Зима
Пролет

22 юни 2018 г.

22 юни - Ден на памет и скръб

На тази дата в Русия почитат паметта на милионите жертви на най-кръвопролитната война в човешката история

22 юни се отбелязва в Русия като Ден на памет и скръб. 

На този ден точно преди 77 години нацистка Германия, без да обяви война, нахлува на територията на Съветския съюз и така започва Великата Отечествена война, отнела живота на около 27 млн. души.
 

На тази дата почитат паметта на милионите жертви на най-кръвопролитната война в човешката история. За бившия СССР тя започва в 4 часа сутринта на днешния ден през 1941 година, когато германската артилерия започва да обстрелва територията на страната. Това е началото на настъплението на многомилионната фашистка армия на широк фронт от Финландия до Черно море.
 

Великата отечествена война продължава 1418 денонощия – точно толкова пъти ще бият днес църковните камбани на много места в Русия, където се организират траурни церемонии и възпоменания.
 

Днес руският президент Владимир Путин ще поднесе венец пред Вечния огън край Гроба на неизвестния войник в Александровската градина в Москва, съобщиха от пресслужбата в Кремъл.
 

Отбелязването на 22 юни като Ден на памет и скръб започва от 1996 г. след указ на първия руски президента Борис Елцин. 

„Този ден ни напомня за всички загинали, измъчвани във фашистки плен, намерили смъртта си в тила от глад и лишения. Ние скърбим за всички, които с цената на живота си са изпълнили своя дълг към Родината“, се посочва в указа. 

Повече от половината руснаци ще почетат днес, на 22 юни, в Деня на памет и скръб, подвига на войниците от Червената армия, сочат данни от Общоруския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ), предаде ТАСС.

Социолозите, които са анкетирали по телефона 2000 души над 18-годишна възраст, посочват, че най-често на този ден се отдава почит на паметта на воювали близки, като 18 на сто от анкетираните ходят на гробища, 16 процента - посещават мемориали и паметни места, свързани с войната.

Около 17% от анкетираните в този ден ще си спомнят за началото на Великата Отечествена война, ще отидат на църква, ще поздравят ветераните, ще помогнат за почистване на паметници, ще гледат филми за войната или ще разказват на деца и внуци за събитията отпреди 77 години.

Над 40 на сто от участвалите в допитването признават, че на 22 юни не планират да правят "нищо особено", пише БТА.

Социолозите отчитат, че 69 процента от руснаците знаят точната дата на началото на Великата Отечествена война - 22 юни 1941 г., но във възрастовата група 18-24 години верен отговор дават едва 40 на сто от запитаните.

Въпреки това през последните години интересът на руснаците към историята на войната осезаемо е нараснал в сравнение с 2014 г. С 10 процента - от 35 на 45 на сто, се е увеличил броят на хората, които участват в срещи с ветерани, тези, които посещават паметни места, са вече 61 на сто при само 30 процента преди 4 години, а на гробовете на загинали войни отиват 51 процента, докато през 2014 г. това са правили 28 на сто.

Няма коментари:

Публикуване на коментар