Зима

Зима
Пролет

2 юни 2018 г.

50 години руски газ за Австрия

Днес Австрия е основен купувач на руски газ
 
Преди 50 години, на 1 юни 1968 година, съветската компания Союзнефтекспорт и Osterreichische Mineralolverwaltung (OMV) подписаха споразумение за доставка на природен газ от СССР до Австрия.

Само за три месеца газът от Западен Сибир достигна терминала Баумгартен.


Република Австрия стана първата държава от Западна Европа, подписала газов договор със Съветския съюз.

Първоначалното годишно количество от 142 милиона кубични метра нарасна повече от 64 пъти за 50 години.

Днес Австрия е основен купувач на руски газ.

През 2017 износът на газ достигна рекордните 9,1 милиарда кубични метри, като повече от 218 милиарда са доставени до страната от 1968 насам.

„Стратегическото партньорство на OMV и Газпром е създадено върху здравата основа на 50-годишното сътрудничество между нашите държави в газовия сектор.

Продължаваме да работим за засилване и подобряване на тези отношения, докато приемаме нарастващата нужда на Европа за природен газ.

Планираме да достигнем ново ниво на стратегическо сътрудничество в близкото бъдеще”, каза Алексей Милър, председател на управителния съвет на Газпром.

„В последните 50 години получаваме сигурна доставка на газ от Русия и снабдяваме нашите индустриални клиенти и домакинства с висококачествен природен газ без прекъсване.

Това е добра основа за разширяване на партньорството с Газпром в дългосрочен план”, каза Райнер Сийле, председател на борда на директорите на OMV.

50-годишнината ще бъде отбелязана чрез изложба на световноизвестни картини, наречена „Старите господари от Ермитажа”, която ще се състои в Музея на историята на изкуството във Виена с подкрепата на Газпром и OMV.

През есента изложбата ще се премести в Ермитажа в Санкт Петербург.

История на сътрудничеството

През 2017 Газпром постави нов рекорд в износа на газ за Австрия - 9,1 милиарда кубични метра - повишение от 50.3% (3 милиарда кубични метра) спрямо 2016 (6.1 милиарда кубични метра) и 33.8% (2.3 милиарда кубични метра) спрямо 2005, когато беше направен предишният рекорд (6.8 милиарда кубични метра).

OMV AG е основният партньор на Газпром в Австрия.

Компаниите си сътрудничат за производство на газ, пренос и снабдяване.

През 2016 Газпром и OMV създадоха „Имперски столици: Санкт Петербург – Виена”, съвместен културен проект, обединяващ изкуството и историята на Русия и Австрия.

 Подписване на договора за доставка на природен газ от СССР към Австрия. 1968 г.


Gazprom.com, превод: Lentata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар