Зима

Зима
Пролет

20 юни 2018 г.

Жизненият стандарт на българина е на 55% от този на средния европеец

България е на последно място по БВП на човек от населението
 
Жизненият стандарт на българина е на 55% от този на средния европеец, сочат данните на Евростат. 

По този показател България драматично изостава от развитите страни в ЕС.

За да определи жизнения стандарт, Евростат използва показателя за действителното индивидуално потребление (AIC), който е мярка за материалното благосъстояние на домакинствата. По този показател България е на последно място в ЕС, като жителите на страната ни потребяват с 45% по-малко от средния европеец, пише "Труд".

Преди година потреблението у нас беше 53% от средното ниво в ЕС, което показва че малко сме се доближили до начина на живот на средния европеец.

Най-близо до нас е Хърватия, където действителното индивидуално потребление е в размер на 61% от средното в ЕС. След това се нареждат Унгария и Румъния съответно с 63% и 68%. Оказва се, че в Румъния живеят доста по-добре от нас.

В 10 от държавите от ЕС живеят по-охолно от средния европеец. Най-добре са в Люксембург, Германия и Австрия, където действителното потребление на човек е съответно с 30%, 22% и 18% по-високо от средното ниво за страните от ЕС.

Веднага след тях са Великобритания (14% над средното за ЕС), Финландия (+13%) и Белгия (+12%), сочат данните на Евростат.

“Клубът на богатите” страни се допълва от Дания (+12%), Холандия (+10%), Франция (+9%) и Швеция (+9%). Оказва се, че в Холандия, Франция и Швеция живеят два пъти по-добре от средния българин като ниво на потребление на храна, дрехи, автомобили, жилища, почивки, образование, посещение на културни мероприятия и т.н.

Друг показател, с който можем да се сравним с останалите страни от ЕС, е БВП на човек от населението. Този показател е мярка за икономическата активност и богатство на държавите. България отново е на последно място, като БВП на човек у нас е само 49% от средното ниво в ЕС при 253% в Люксембург.



Няма коментари:

Публикуване на коментар