Зима

Зима
Пролет

15 юни 2018 г.

Балканска ни работа!

От миротвореца до глупака разстоянието е само една крачка - и ние я направихме
 
Да ни е честит "венецът" на европредседателството - Гърция и Македония се разбраха за името! 

Пак станахме за смях - остава ни, за кой ли път, срамът от безгръбначието.

България е в ролята на миротвореца, който сам си слага въжето на шията, докато мисли, че оправя Западните Балкани.

След безкрайно снишаване, докато дебатът у съседите вреше и кипеше, правителството  се размърда, и то след като  колата се обърна. Ден след като стана ясно, че Ципрас и Заев са се договорили за "Северна Македония", а вълната от опозиционен гняв се надигна зловещо над ръководените от тях правителства, нашите безхаберници се размърдаха. България приветствала постигнатото решение на многогодишния спор между Атина и Скопие, но поставяла вече и условие - то да не се използва като основание за промяна на границите или претенции към историята.

Защо спаха досега, се досещаме - защото така им беше наредено от големите евроатлантически началници. В изпълнение на задкулисната повеля повтаряха месеци наред като папагали, че ще приемат всяко наименование. И това го твърди страна, която дели обща история и език с друга, изопачила нагло и двете. Ако не е въпрос на силна тайна дипломация, е въпрос на изуй гащи.

А сега се видя, че никаква силна българска дипломация не е имало. Сделката устройва поравно (но недостатъчно, и тепърва ще стане напечено) Атина и Скопие, но уврежда най-вече София. Тепърва ще искаме гаранции, че в договора между тях принципите за липса на претенции към съседните страни ще бъдат "недвусмислено заявени и потвърдени". А да слушаш увъртанията на външния министър Екатерина Захариева по темата е просто кошмар, който никой нормален човек не заслужава.

Имали предварително информация за избора, а защо не реагираха?! "Северна Македония" било много по-добро име от "Илинденска Македония", но кое му е по-доброто?! Това, че в тези географски параметри попада изцяло Пиринска Македония ли?! От усукване и невъзможност да се оправдае Захариева зове да оставим политиката (за което й плащаме) на историците. Ами че те говорят едно и също отдавна - Титова и Коминтерновска Македония е както политическо, така и историческо недоразумение, унижение за националната ни памет.

А чу ли някой съвършено простото и практически неоспоримо мнение на акад. Георги Марков, че единственият смислен и добър за нас компромис е "Вардарска Македония"?! В гръцките медии вече изтече информация за основните пунктове на договорката. И се оказва, че ако в нея има нещо добро за България, то е постигнато от Гърция, докато ние мълчахме като риби. Тоест въпросът, който ние тепърва ще повдигаме, е решен вече от гърците. Каквото закачим, това ще е.

В защита на Егейска Македония в македонската конституция се отстранява текстът за "защита на македонското малцинство" извън границите на страната. Определят се преходни периоди за промяна на вътрешни документи и този сложен процес се свързва с отварянето на глави в предприсъединителните преговори на Македония с Европейския съюз. Формира се комисия, която ще разгледа употребата на търговските обозначения в двете страни.

Признава се македонският език - със забележката, че Северна Македония в рамките на споразумението признава, че този език е със славянски произход. По отношение на националността ще важи терминът Мacedonian/citizen of the Republic of North Macedonia с ясно споменаване, че народът на тази страна не е свързан с античната гръцка цивилизация. А с коя е свързан тогава - въпрос за три с два минуса.

Но забележете - българският кабинет не изглежда просто послушен, той явно послъгва. Соломон Паси, който не пропуска да парадира с информацийки от кухнята на евроатлантизма, оцени еднозначно като успешна ролята на българското европредседателство за намирането на консенсус по спора. И отправи горещ поздрав към управляващите за проектоспоразумението, "защото България имаше много ключова и катализираща роля за името на Македония”. 


По ролите ще ги познаете...



Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар