Зима

Зима
Пролет

8 юни 2018 г.

Ден година храни и за докторите по морето

„Ден година храни“ е мотото, от което винаги са се ръководили заетите с туризъм по родното Черноморие

Ако сервитьорът ни удари в сметката, ако камериерката се направи, че е почистила, без да пипне нищо, е неприятно, но едва ли ще е свършекът на света. 


Когато обаче си счупиш ръката и гипсът ти струва 100 лева, остава само споменът за болката, ако имаш въпросната сума. Нямаш ли я, налага се да се уповаваш на своя ангел хранител и неговите херувими.

Ами ако ти се спука апендиксът? Операцията струва между 500 и 700 евро. Дано не се налага! Но пък и едно обикновено мерене на кръвно в курорт е 15 евро, а само за да отвориш вратата на лекарския кабинет, трябва да си приготвил 45 евро. Еврата са за чужденците, а за нашенци е почти същата сума в левове. Ура!

Някой ще каже - такива са цените на медицинските услуги в страните, от които идват туристите. Може и така да е, но пък нашите са доста конкурентни. И дори това не е най-голямата беда. Най-опасно е постоянството, с което лошите практики с лошото медицинско обслужване в туристическите курорти се налага като правило. Лоша практика е създаването на „задруги“ от таксиджии и медици, които действат като паралелна структура на Бърза помощ. Лошите практики очевидно не могат да ги спрат нито проверките от НЗОК, нито жалбите на пострадали от „лечение“.

Крайно време е да се провери дали изходът от тази ситуация не е в завеждането на съдебни дела. Ако застрахователите започнат да вкарват в съдебната зала докторите, които измъкват пари кеш на пациенти, може пък и да нещата да влязат в релси. Ако самите пациенти започнат настоятелно да си търсят правата по съдебен ред, може и да получат удовлетворение. Крайно време е да бъде осъден поне един лекар за недобросъвестност или за неправомерен рекет на летовник с някаква болежка, а не да се замазват инцидентите.

От друга страна, лекарите се оплакват от невъзможните условия, които им поставят хотелиери за откриването на кабинет. Колко пациенти трябва да прегледаш, за да избиеш наем от 20 хил. лева за сезон от три-четири месеца? От трета страна, все по-малко лекари се хващат на работа през лятото близо до плажа. Обикновено това са медици без специалност или от вътрешността на страната, които редуват работата с плуването в морето.

Изводът? 


Като тръгнете на море, носете си аптечка, пинцета за вадене на кърлежи и най вече някое и друго евро за непредвидени здравни ситуации.

Сияна Севова, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар