Зима

Зима
Пролет

9 юни 2018 г.

В каква държава живеем всъщност?

Когато държавата очевидно е безсилна да наложи ред и да осигури спокойствието на гражданите, то у кого е силата и властта?



Поредното показно убийство в родината ни на 5 юни се оказа на издирван от два месеца осъден опасен престъпник – Владимир Пелов. 

Тази вест би трябвало да предизвика въздишка на облекчение. Облекчение, че редови граждани не са станали случайни жертви на поредната престрелка и че опасен убиец вече не се разхожда спокойно на свобода, а друг подобен е тежко ранен. 

Но зад облекчението наднича по-голяма тревога. И тук нямам предвид безсилието на МВР да осигури спокойствието и сигурността на гражданите – това отдавна е известно, или неспособността на Министерството на правосъдието да осъжда справедливо престъпниците и след това да им налага издадените присъди – това за съжаление също вече е известно на българите.

Моята голяма тревога, породена от поредната саморазправа между престъпници, е въпросът в каква държава живеем всъщност. Защото и двамата показно избягали на 3 април от Софийския затвор престъпници Владимир Пелов и Радослав Колев не са напуснали веднага страната, както ни уверяваха, а са живели необезпокоявано повече от месец в Ботевград в жилището на друг осъден убиец и приятел на Пелов. 


Какво означава това? На първо място, че органите, издирващи опасните престъпници, не са направили онова, което е най-близо до ума на непрофесионалистите – да ги потърсят в жилищата на съратниците им по престъпност. На второ място и вероятно то е по-тревожно – че живеещите във въпросното жилище са се страхували повече от престъпниците, отколкото от държавните институции. Няма да коментирам абсурдното оправдание за „майсторското” дегизиране на Пелов, което било попречило да го идентифицират дори и убит, защото то не е съществено.

Същественото е, че в нашата държава, която отдавна вече е призната за правова, наказанието и правораздаването е оставено в ръцете на престъпниците. И когато държавата очевидно е безсилна да наложи ред и да осигури спокойствието на гражданите, то у кого е силата и властта? Ако този фактор е престъпността, особено организираната, то тогава в каква държава живеем? В държавата на организираната престъпност, която обикновено се нарича мафия. Твърдението, че живеем в държавата на мафията не е ново, отдавна вече се пише и говори за това.

Въпросът е: Ще се примирим ли с това? И този въпрос май вече няма смисъл да се задава на управляващите, а трябва да се отправи към гражданите. Ние, българите, ще се примирим ли с живота си в мафиотска държава или ще се опитаме да го променим, да се освободим от мафията? 


Ако не заради самите нас, поне заради децата ни.


Проф. Искра Баева,  24may.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар