Зима

Зима
Пролет

9 юни 2018 г.

Дебатът в пленарната зала - представление по предварително разписан сценарий?

Мария Пиргова: До кога ще търпим парламента такъв какъвто е?
 
Премиерът Борисов присъства на парламентарен контрол за пръв път от близо година, а появата му естествено беше посрещната с критика от опозицията. 

Темата за горещите страсти, разиграли се в пленарната зала, коментираха доц. Мария Пиргова и политологът Георги Киряков в "Денят ON AIR".

"До кога ще търпим парламента такъв какъвто е? Този театър днес е договорен с опозицията. Държавата е пред разпад, по-зле сме отпреди 10 години. Икономиката потъва по реални показатели, а не по статистически. Нашето председателство е с приоритети, които не са наши", заяви доц. Мария Пиргова.

По повод разигралия се словесен сблъсък между премиера и опозицията, Георги Киряков коментира, че вместо да се отчитат пред хората, управляващите го правят като че ли за себе си и често дебатите протичат по предварително разписан сценарий. 


"Проблемът е, че не разбират, че с тези престрелки вредят на демокрацията - хората си представят демокрацията като цирк", каза той.

Доц. Пиргова добави, че счита управляващите за неспособни да се справят. Тя подчерта, че Корнелия Нинова и Антон Кутев са се отнесли несериозно към работата си и "са позволили на министър-председателя да си тръгне необезпокояван".

"Нападат го, че не знаел руски - това е несериозно. Борисов изигра гнева и си тръгна с парламентарната си група. Всички зрители са виждали опозиционни дебати. Има корпоративни договорки - ще се скараме, ще си отидем, няма да говорим за проблемите", каза още тя в студиото на Bulgaria ON AIR.

Пиргова нарече договорката за рестарт на атомната електроцентрала АЕЦ "Белене" "престъпление, когато няма държава". 


"В това състояние на страната - обезлюдяване, ниска покупателна способност и липса на адекватно здравеопазване, не можем да приоритизираме проекти като АЕЦ "Белене". Държавата няма потенциал да направи "Белене", а ако купим военна техника кой ще я управлява и с какво заплащане?", продължи тя.

По темата с модернизацията на българската армия Георги Киряков каза, че такава е необходима.

"България ще колабира без НАТО. Има подготвени военни контингенти, но те не могат да гарантират сигурността на страната", бе категоричен Киряков.

Политологът изложи три вида цена, която държавата ще трябва да заплати за АЕЦ "Белене": Политическа, икономическа и социална.

Политологът Георги Киряков заяви, че счита за най-адекватна алтернатива в момента на ГЕРБ президента Радев, като посочи, че съществуват и други - самопредставящите се като алтернатива малки десни партии, БСП и Слави Трифонов.

"Въпросът е дали са адекватни да управляват страната, и дали управляващата коалиция ще позволи появата на такава алтернатива", каза още той.

Киряков допълни, че в момента всичко се концентрира в социалните мрежи, където всеки претендира да бъде алтернатива.

Той посочи за пример пагубните за Италия и ЕС идеи, които представи новата коалиция за управление в европейската страна.

Георги Киряков заяви, че на срещите си в Москва нито Радев, нито Борисов са успели да постигнат целите си.

Специалистите се обединиха около позицията, че България трябва да стои настрани от голямата геополитическа игра, в която участват САЩ и Русия. "Ние можем да участваме в играта в Близкия изток, но не и да определяме правилата", каза Киряков.

"Русия трябва да бъде ухажвана, за да се върне в Г8. Тя успя междувременно да образува свои структури на влияние", завърши той.

Доц. Мария Пиргова

Няма коментари:

Публикуване на коментар