Зима

Зима
Пролет

23 юни 2018 г.

За бедствията няма виновни, няма и да има

Този път, свита в ъгъла, властта не можа  да използва редовните си номера за оправдание и обичайните заподозрени...
 
Има две банални и популярни истини: едната  е, че Господ хвърля зарове, когато избира мястото за поредното природно бедствие, с което ни наказва. Неслучайно  британците  наричат тези случаи Act of God  - Божа работа. 

Втората е, че - поне така е в държавата България - местните и централните власти винаги са изненадани от катаклизмите на природата. Затова са и абсолютно невинни, целите в бяло...

Вярно е и друго: доскоро, когато дъжд, вятър и градушка съсипваха отделни краища на страната - от бедния и забравен Северозапад до морето на изток и по поречието на Марица на юг, това  бе някак далече, някъде там... И  властта пак не носеше никаква отговорност. За бедствията ни  казваха само в новините и това  будеше кратковременно съчувствие. Ключът беше: да му мислят местните! И кметовете да се оправят  някак там. И жителите на тези места съответно...

Но когато потопът изненадващо заля Драгалевци и метростанциите НДК и "Сердика", "Младост" и ул. "Раковски", на т. нар. софиянци им дойде в повече. Социалните мрежи завряха и властта вече не можеше да скрие размера на провала си - не "там", а тука.  Един толкова шумен  провал, че интернет се превърна във враг №1 на управляващите и дори хапливите  антрефилета във вестниците не можеха да се мерят с онова, което пишеше за властта в чатовете.

Този път, свита в ъгъла, властта не можа  да използва редовните си номера за оправдание и обичайните заподозрени  - Иван Костов, Корнелия Нинова,  Радан Кънев и други като тях, които тайно и явно саботират иначе милеещата за народа и държавата управа с единствената цел да я окепазят. 


Понеже  липсва конкретен виновник, ние ще предложим на кметската управа  на София  да отговори поне на следните въпроси:

"Защо тече метрото? Ама наистина защо? Защо няма отводняване в реално време на подлези и метростанции? Помпите не са ли поддържани през  последните десет години? Защо един подлез на бул.“България“ се е превърнал в редовно място за наводнения, а по "Раковска" избликват гейзери от дъждовна вода, все едно че сме в парка "Йелоустоун"? Защо няма канализация в селищата от Витошката яка? Защо не се чистят дерета и реки? Защо булевард "Витоша" в столицата се ремонтира за не знам кой път поред, а улиците в по-далечните квартали приличат на сирийска магистрала след руска или американска бомбардировка? И защо се събират от определена категория жители на столицата брутални по размер местни данъци и такси, срещу което те не получават нищо в замяна?"

Има още десетки  "Защо?". И рано или късно те ще бъдат зададени. И отговор тогава няма как да не бъде получен. Но  това са въпроси от всекидневието и искат отговор сега.

Проблемът е: има ли отговорни за този софийски батак? Отговорът - ако съдим по случилото се, е “Не!“. 


Но трябва ли да  чакаме момента, когато Господ пак хвърли  заровете и пореден потоп порази я някое забравено село, я "Бояна", я НДК или "Младост" в столицата?!

Хубен Ненчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар