Зима

Зима
Пролет

17 юни 2018 г.

Македония и Гърция подписаха договора за името на бившата югославска република

Договорът беше подписан в гръцкото село на брега на езерото Преспа
 
Външните министри на Гърция и Македония подписаха договора, с който Бившата югославска република Македония вече ще се нарича "Република Северна Македония".

Договорът беше подписан в гръцкото село на брега на езерото Преспа, след което делегацията ще се прехвърли и в Македония.

На подписването присъстваха от гръцка страна премиерът Алексис Ципрас и външният министър Никос Кодзиас, а от македонска – министър-председателят Зоран Заев и външният министър Никола Димитров. Документът подписаха Кодзиас и Димитров, съобщава бтв.

Присъстват още специалният пратеник на ООН Матю Нимиц, вицепрезидентът на Европейската комисия и върховния представител на ЕС Федерика Могерини, комисарят на ЕС, отговарящ за разширяването – Йоханес Хан, и представител на генералния секретар на ООН.

Официалните гости пристигнаха на яхтеното пристанище и пеша се отправиха към подиума, където документът беше подписан.

Отново с лодки официалните лица ще отидат после на македонския бряг – град Отешево, където ще има официален обяд.

Снощи след тридневни дискусии в гръцкия парламент вотът на недоверие срещу правителството на премиера Алексис Ципрас, внесен от опозиционната „Нова Демокрация”, бе отхвърлен.

Хиляди гърци протестираха срещу споразумението пред парламента, призовавайки Ципрас да подаде оставка. Полицията използва звукови гранати и сълзотворен газ, за да попречи на демонстрантите да влязат в сградата.

Протести днес организира и опозицията в Македония.

Подписването на споразумението между Македония и Гърция слага край на 27-годишния спор за името.

Събитието се осъществява при затегнати мерки за сигурност и в присъствието на високопоставени служители на международната общност.

Споразумението с Гърция е озаглавено „Окончателно споразумение за разрешаване на различията, описани в резолюции 817 и 845 на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на Временното споразумение от 1995 г. и за установяване на стратегическо партньорство между страните“.



Няма коментари:

Публикуване на коментар