Зима

Зима
Пролет

17 юни 2018 г.

Пъзльовци в Шенген

Докато  претопляме  "Шенгенски мишмаш", се развиват балкански драми, които не са във властта дори на Бойко Обединителя.

Турция например прекрати изпълнението на споразумението за реадмисия с Гърция. 


Решението бе взето няколко дни след като Гърция освободи от ареста четирима турски войници, избягали в балканската държава след опита за преврат в Турция през 2016 година. Вместо, както искат турците, да им бъдат върнати на Босфора, за да се стовари върху тях справедливия ятаган на възмездието.

Разбираме ли какво означава това?

Най-вероятно - не, защото не сме схванали, че ключът за членството ни в Шенген е заровен в Гърция. И при прекратено споразумение гърците няма да могат да връщат мигранти на турците, а пък последните ще гледат да увеличават пратките към тях. Тоест ще има залпово изпускане на контрола върху тях и лодки, много лодки ще се забиват в гръцките егейски острови, които са в пъти по-близо до Турция, отколкото до континентална Гърция. Да сте забелязали, че вече няма чартъри до Родос?

А Гърция е "фронтовата" шенгенска държава, която е на входа на мигрантите, но, за разлика от Италия, е "запушена" - не граничи с други шенгенски държави. Един вид – след като мигрантите влязат в Гърция, тяхното придвижване към Европа се спира на границата с България, където има граничен контрол. Ако България и Румъния бъдат приети в Шенген, това означава, че граничен контрол няма да има между тези държави, а това значи тази огромна мигрантска тълпа, която в момента си стои в Гърция и бива периодично обработвана от гръцките власти, да тръгне да преминава границата безконтролно. Всъщност европейците се притесняват, че Гърция просто ще пропусне тези мигранти свободно и създавайки такъв зелен шенгенски коридор, отново те ще могат да минат през Източна Европа и ще стигнат до Унгария, която до момента не е изградила защитно съоръжение с Румъния.

Затова:

Българите, много сте готини, а пък Бойко - мамин ненагледен,  е велик! Оградихте с тел границата си с Турция, но няма как да искаме подобно нещо от вас за разделителната ви линия с Гърция - все пак равноправни членки сте на ЕС! Затова за тази последната граница  ние ще се погрижим  и при всякакво изпълнение на критериите ни  няма да ви пуснем в Шенген.

А и ние, наивници и неграмотници, на какво ли се надяваме?

Искаме да влезем в нещо, което го няма.

По данни на бившия ни заместник външен министър Милен Керемедчиев Шенген почина през 2014 г., когато големите батковци от Франция, Англия, Германия, Швеция, Дания въведоха граничен контрол на своите граници със своите съседи, за тези четири години са били похарчени 20 млрд. евро за допълнителен граничен контрол от шенгенските държави и е изградена 1200 км допълнителна граница между тях. Всяка година се харчат по 2 млрд. евро отново за граничен контрол.

Страхът на обикновените европейски граждани от огромните мигрантски потоци е огромен и те няма да позволят  да се премахне границата ни с Гърция заради черните ни очи.

Какъв е този Шенген, разделен не от синори, а от непристъпни дувари?



Чавдар Цолов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар