Зима

Зима
Пролет

21 юни 2018 г.

Защо ги разхождаме тези с количките?

Държавата ни по-скоро държи да угоди на тъпата европейска терминология и да получи потупване по рамото...
 
Родителите, които имат деца с увреждания, са някак излишни. И неудобни.

Сложили тениска, че системата ги убива, а пък всъщност те убиват системата. Само за броени дни катурнаха министър и го върнаха на мястото му, а после бутнаха заместничката му. Похарчила брутално висока сума, с която сигурно са можели да се купят куп инвалидни колички, за да си плати билета до форум за деца с увреждания, на който нищо не е постигнала и нищо не е казала, но страната ни е получила "изключително висока оценка". 

За какво? Че подхвърля невръстни деца, които трудно разбират какво им се говори, в общообразователни училища, за да се интегрират по-добре? Че закриха помощните училища на децата със средни и тежки увреждания, в които те реално получаваха помощ и някаква интеграция? Че изпращат деца в инвалидни колички в школа, където няма рампи, а класната стая е на четвъртия етаж? И при това ги карат да кандидатстват по "уседналост", тоест по близост на дома им до съседното училище, нищо, че там няма и пукнат ресурсен учител, който да помогне на детето да се справя с откровеното си изоставане в клас. Че приложихме спрямо децата с увреждания модели, които Европа отхвърля? 

Да иначе много сме ги интегрирали - кръстихме ги не "инвалиди", а деца със "специални образователни потребности", каквото и да значи това. Специални образователни потребности има всяко дете. Но държавата ни по-скоро държи да угоди на тъпата европейска терминология, да получи потупване по рамото и да похарчи 8000 лева за въпросното потупване. 

Вчера щерката на двама известни спортисти, известна единствено поради този си статус, се изказала в стил "Като сте ги раждали, да сте мислили". Един вицепремиер пък минал покрай протестиращите и им казал "Стига сте ги разхождали тези нещастни деца". Що ли едната не си гледа селфито, а другият не ходи да си дърпа шалтерите на "Слънчев бряг".

Имам следното предложение за промени в законите: Всички въпросни нещастни деца се държат вкъщи и в пълен мрак, поне докато не станат щастливи. Всички болни и възрастни хора не се показват по улиците, защото могат да подразнят туристите и да развалят имиджа на държавата.

Всички майки, които са си наумили да раждат, да подпишат специален договор с държавата, че носят пълната отговорност за децата си, независимо по каква причина са се разболели. Предварително да признаят, че са тъпи, глупави и нереализирани, ако си позволят да имат деца с проблеми. Че няма да съдят ненормални шофьори, които по някаква причина са блъснали детето им и то се е оказало в инвалидна количка. Че държавата нищо не им дължи, но те й дължат данък за това, че децата им не могат да участват пълноценно в капиталистическата джунгла, на която се очаква да бъдат подложени. Че няма да търсят социални асистенти, за да не губят времето на чиновниците с глупости. 


И че са съгласни, за сметка на това, всички травестити и гейове, както и джендъри от седми, осми и девети пол да шестват безнаказано по площадите, щото никой вицепремиер още не е казал "Що ми се разхождат тука тия нещастни джендъри?"


 

Стела Стоянова, Standartnews.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар