Зима

Зима
Пролет

22 юни 2018 г.

Европа да благодари на Гърция за спасяването

Когато даваш кредити при ненормално високи лихви със сигурност ти е хубаво...
 
Гъpция ce гoтвела дa излeзe oт „спасителната програма“ и  кредитopитe ѝ искали да се уверят, че Aтинa ниĸoгa  пoвeчe нямaло дa бъде пpoблeм нa цялa Eвpoпa, разказва money.bg.

Моля икономистите за извинение, но според моите спомени Гърция през последните години не е била проблем за Европа. Даже напротив, Гърция помагаше на Европа да забогатее. Как ли? Ами през най-тежките години на плащане на дълга си, Атина постоянно взимаше  шестмесечни кредити с лихва от 4,5% и нагоре, за да си покрива лихвите по кредите, с които Европа я спасяваше. В същото време Европейският фонд за финансова стабилност (ЕФФС)  продаваше облигации, но на лихва от 0,14% до  МИНУС  0,02%. Самото германско финансово министерство обяви, че до края на 2011 г. гръцкото правителство е превело на Германия 380 млн. евро лихви върху заемите, с които най-силната европейска икономика е участвала в първия спасителен пакт.

Това са факти.

Сега да видим какъв проблем е създавала Гърция. При краткосрочните облигации търсенето  беше от два до четири пъти по-голямо от предлагането. Когато търсиш повече отколкото ти предлагат, значи ти е хубаво да купуваш. Значи на Европа й е било хубаво да дава заеми на Гърция, след като е искала да й даде повече заеми, отколкото Атина е искала да вземе.

Ами приватизациите? При тях на кого е хубаво – на продавача Гърция или на купувачите? Тази приватизация е принудителна, тя е под натиск, а когато те принуждават няма как да ти е хубаво. А в търговията  е така – когато на някой му е кофти, на друг непременно му е гот. Нека припомним част от приватизационна програма само за тази година. Яхтените пристанища в Алимос и край Атина;  66% от газовия оператор DESFA;  30% от международното летище в Атина; 35% Hellenic Petroleum; 65% от газовата компания DEPA; 5 на сто от телекома ОТЕ; 17 % от Националната електрическа компания (PPC). Ето,Гърция  като ги разпродаде тези неща, горе долу спасяването може да приключва.

Когато някой ти прави хубаво, той не ти създава проблем, напротив.

Когато даваш кредити при ненормално високи лихви със сигурност ти е хубаво. Когато купуваш огромни стратегически бизнеси с пистолет, опрян в челото на продавача, със сигурност ти е хубаво.

На всички в Европа им е хубаво  по време на спасяването, с изключение на Гърция.

Та какъв проблем е създавала Гърция на Европа?



Юрий Борисов, 24may.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар