Зима

Зима
Пролет

3 юли 2018 г.

Яростна битка на Вашингтон срещу "Северен поток 2"

На Тръмп не биха му помогнали и санкции, за да провали строежа на газопровода между Русия и Германия
 
След Роналд Рейгън на нито един американски президент не му харесва, че Западна Европа се снабдява (предимно - б.р.) с руски газ. 

Но дори и по времето на студената война не успяха да попречат на изгодната за Европа и Русия сделка за милиарди.

Сега международното положение отново е напечено, а на дневен ред е дългогодишният спор по строежа на втора тръба под Балтийско море, свързваща Русия с Германия. Но този път е друго, тъй като сега президентът на САЩ се казва Доналд Тръмп и той непременно иска да попречи на осъществяването на проекта. Не му харесва, че Западна Европа все повече се обвързва с Русия - и не е сам в позицията си.

Световната конференция по проблемите с газа, състояла се през миналата седмица във Вашингтон, на няколко минути пеш от Белия дом, имаше своята тема: енергийните фирми, участнички в изграждането на газопровода, се питаха докъде ще стигне непредвидимият американски президент, за да попречи на осъществяването на проекта.

Руски мениджъри дори се опасяваха, че на влизане в САЩ могат да ги арестуват. Така представители на руския лидер на световния пазар и строител на газопроводи "Газпром" не участваха в конференцията, на която присъстваха над 2800 представители в бранша от 90 държави.

От месеци емисари на Тръмп от Държавния департамент правят всичко възможно, за да торпилират "Северен поток 2". Опасяват се, че новата тръба до голяма степен ще зачеркне Украйна като транзитираща страна, ще я дестабилизира и ще увеличи влиянието на Москва.

Засега обаче енергийната политика на Тръмп не дава плодове. Федералното правителство на Германия подкрепя строежа на газопровода, Швеция и Финландия вече дадоха съгласие по трасето. Тече подготовката по полагането на първите сегменти от тръбата по дъното на Балтийско море. Последният шанс на Тръмп би бил да използва най-мощното си оръжие: налагане на икономически санкции срещу петте западни енергийни концерна, които участват финансово в проекта на "Газпром".

Става дума за френския Engie, Shel от Холандия, OMW от Австрия и от Германия Wintershall и Uniper.

Голяма е опасността те да бъдат изхвърлени от американския енергиен пазар. В момента в американското външно министерство се обсъждали подобни планове, твърдят от браншови кръгове.

Би било нечувано президент на САЩ да принуждава западни партньори към покорство чрез налагане на санкции. Но от Тръмп всичко може да се очаква.

Все пак Тръмп не би постигнал целта си и ако действително се опълчи на петте западни фирми, които със своите общо 950 милиона евро поемат половината от инвестицията за "Северен поток 2".

"Със сигурност проектът ще бъде финансиран. За "Газпром" той е важен, а в момента Русия разполага с висока ликвидност по отношение на еврото", казва Пол Коркоран, член на надзорния съвет по финансите на "Северен поток 2".

Причината за паричните потоци в евро в касата на Путин са икономическите санкции, които Западът наложи след анексирането на Крим. Така Русия продава газ в Европа в евро, но заради търговските ограничения вече не може да харчи валутата си.

Ето защо теоретично чрез излишъците в евро Русия би могла сама да финансира строежа на "Северен поток 2", ако американският натиск би принудил западните партньори да се оттеглят. Една парадоксална ситуация.

На Тръмп не биха му помогнали и санкции, за да провали строежа на газопровода между Русия и Германия. Напротив. И без това избухналият наскоро търговски спор със САЩ пренастрои европейците. Еврокомисарят по въпросите на енергетиката Марош Шефкович, досега не особено приятелски настроен към "Северен поток 2", вече даде да се разбере, че Брюксел няма да остави без последствия евентуални американски санкции срещу европейски партньори по изграждането на газопровода.





"Ди Велт", превод: Clubz.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар