Зима

Зима
Пролет

6 юли 2018 г.

Бойко Борисов: Можем да направим един добър проект по АЕЦ "Белене" с Китай

"Бях озадачен, когато разбрах, че още първата магистрала в Китай, независимо, че управлява комунистическата партия, е платена."
 
"Посланието на срещата "16+1" е неразделна Европа, тя не е насочена срещу останалите държави."

Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща с председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Това посещение може да бъде разделено на 3 части – двустранното посещение, което е два дни и по време на което подписахме 20 меморандума, спогодби и проведохме съответните детайлни разговори по теми, които са от взаимно изгоден интерес. Днес следобед ще пристигнат 16 премиери за срещата утре „16+1“, за което се извинявам на гражданите на София. Интересът е голям, защото проектите, които ние предлагаме, са в интерес на целите Балкани и на гражданите на Източна Европа. А след това премиерът Ли отива при канцлера Ангела Меркел“, каза още Борисов.

Премиерът посочи, че е важно посланието на формата „16+1“ за неразделна Европа и целта му е да подпомогне взаимния обмен между държавите.

„Той не е насочен срещу останалите държави. Напротив, там където кохезионните политики не могат да смогнат, можем да напраивим двустранни, тристранни договори, четиристранни договори. Това не е геополитически съюз, той не противопоставя никой на никой в Европа. Срещите целят да вдигнат БВП и доходите на хората. Така че искам това послание да прозвучи много ясно от София към всички мои колеги в Европа. Целим не цепене на Съюза или разделяне, а напротив – колкото може повече изостаналите Балкани да достигнат до доходите, които всички желаем да имаме. Това е целта на тези многостранни и двустранни срещи. Ще използваме съботния и неделния ден да свършим допълнителна работа с двустранните срещи“, коментира Борисов.

"Форматът „16+1“ не цели разделяне и цепене на съюза, а колкото е възможно по-бързо държавите от Балканите да наваксат изоставането си от страните от ЕС", добави Борисов.

"По проекта за АЕЦ „Белене“ можем да направим един добър проект с китайската страна. Премиерът на Китай лично се ангажира, че ще ни помогне да изведем проекта „Белене“ до успешен край", подчерта Борисов.

„По темата енергетика - с контактите, които Китай има с държави-членки на ЕС, действително по проекта „Белене“ бихме могли да направим един добър проект, за който той лично се ангажира, че ще ни помогне да го изведем до успешен край“, обясни Борисов.

Министър-председателят посочи, че и по отношение на инфраструктурните проекти има напредък.

„Понеже много се говори, че не се спазват процедурите там, където участва Китай, премиерът Ли каза, че те ще се случат на пазарен принцип, на конкурсно начало и спазвайки всички правила. Съвременното китайско правителство работи за един доста по-дълъг период напред от България. Те имат стратегии за 50 години напред. Бях озадачен, когато разбрах, че още първата магистрала в Китай, независимо, че управлява комунистическата партия, е платена. Те нямат безплатна магистрала. Казвам го за тези, които много обичат да говорят по тази тема. Няма безплатна магистрала в Китай. Затова ние разчитаме много на тол системата, която може да ни позволи на пазарен принцип да се върнат инвестициите на базата на преминаващия трафик. Имаме възможност нашите министри да проведат срещи и да защитим интереса на България, и на Балканите, и на инвеститорите в Китай“, обясни още Борисов.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар