Зима

Зима
Пролет

27 юли 2018 г.

България се топи неудържимо

Но за властта по-важни са процентите от обществените поръчки и лобистките закони...
 
Новината, че в не толкова далечната 2070 г. - само след половин век, българите ще наброяват едва 4.9 млн. души дори не предизвика обществен дебат. 

Явно някъде дълбоко в душите си вече сме се примирили с диагнозата "умираща нация". За това отчуждение от бъдещето на народа ни спомага и наложената цензура или самоцензура в медиите и публикуването или излъчването само на положителни и победоносни за властта новини.

Според европейската статистика сривът при трудоспособните българи пък ще е още по-страшен - до 40% през 2060 година.

Причините за тази трагедия не са нито нашествие на Атила - бича Божий, нито нахлуване на татари или на турци като през XII-XIV век, а ниски нива на раждаемост, нарастващ брой на абортите, увеличаваща се миграция на младежта през Терминал 2 и висока смъртност поради бедност и безпътица. Става дума за катастрофата на една нация, до която я доведоха управляващите я след 1989-а.  Катастрофа, която има своите ужасяващи регионални измерения.

В Търговище закриват Езиковата гимназия "Митрополит Андрей". Поради липсата на деца. А школото е разкрито едва през март 2003 г. и през 2007-2008-а в него са се обучавали 269 ученици.

С 3% пък е е намалял броят на детските градини в Шуменска област през учебната 2017-2018-а. Във всички общини броят на свободните места надвишава настанените деца.

Вярно е, че в третия кабинет на ГЕРБ има цял вицепремиер - патриот по демографската политика. Но вместо да се занимава с нея, той обикаля курортите, за да бори децибелите, и е зает с маса други неща. Е и, при демографията няма място за ТВ камери и морски екшъни. Необходима е търпелива, къртовска работа за изработването на реално изпълнима и даваща реални резултати програма за стабилизирането на населението, а след това и за неговото увеличаване.

Вярно е и друго: когато няма държавни решения, идва обществената реакция. Според покойния проф. Божидар Димитров демографската криза ще се реши с паспортни средства. "Дайте гражданство на българската диаспора!“, призоваваше той. "Унгария и Румъния дават гражданство на около 500 000 души от своята диаспора. Германия също дава гражданство на своята диаспора, която е милионна в Поволожието на Русия, в Казахстан, в Трансилвания, в Бесарабия и т.н. Затова е удивително, че ние не посягаме към този демографски лост, който позволява само за година да забравим за демографския въпрос и България да започне да маркира увеличение на населението си с 300-400 хил. души годишно", обясняваше бивш директор на НИМ. И в това отношение е прав.

Вместо да прокарват лобистки закони през парламента, облагодетелстващи неколцина, и да се занимават с обществените поръчки, и по точно с процентите върху тях, може би е време управниците най-сетне да покажат, че все пак ги засяга въпросът кой ще живее на тази територия - "България", след време?

Странното и най-неприятното е, че точно Патриотите във властта не бият денонощно тревога за демографията. Вицето по народонаселението Валери Симеонов е един от тях. Нормално е да очакваме те да сядат и да стават с мисълта за продължителността на живота у нас, за връщането на българската диаспора от Банат, Трансилвания, Молдова и Украйна в родината и т.н. Но нищо такова не сме чули досега. Свидетели сме само на вътрешно коалиционни разправии и яростна борба за стола, за кокала...

Тези "патриоти" сигурно ще се скарат - и кой да сложи надгробния камък на майка България?



Хубен Ненчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар