Зима

Зима
Пролет

24 юли 2018 г.

Русия вече не е заплаха за националната ни сигурност

АЕЦ „Белене“ е стълб на националната ни сигурност

Годишният доклад за състоянието на националната сигурност през 2017 г. беше приет от правителството предстои да бъде разгледан от народните представители.

Тази година обаче докладът не посочва директно Русия като заплаха за България. Докладът е публикуван на сайта на Министерски съвет.

Докато в доклада за 2016 г. беше посочено, че действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна и мирна Европа, в настоящия липсват подобни квалификации. Тонът в документа е значително обран и името на Руската федерация не се посочва директно, когато се говори за "дисбаланс на силите в Черно море" и кризата в Украйна. Според авторите на доклада се наблюдават негативни промени в "геостратегическа среда на сигурност в непосредствена близост до нашата територия", а в Черно море има "нарушен баланс на силите", като не се посочва източникът на заплахата.

Службите едва загатват, че става въпрос за Русия: "Негативните промени в геостратегическа среда на сигурност в непосредствена близост до страната и нарушения баланс на силите в Черно море, вследствие на кризата в Украйна и милитаризирането на Крим, наложиха подготовката на щабовете и формированията да бъде насочена приоритетно към отработване на задачи по мисия „Отбрана“.

Отбелязва, се че има "криза на доверие в отношенията" България, ЕС, САЩ и Русия. Става ясно също, че влошените отношения на Руската федерация с НАТО и ЕС вече не поставят пред изпитание европейската сигурност
, съобщава Epicenter.bg.

Турция също не е назована като държава, която се меси във вътрешните ни работи, но това е заменено с формулировката "различни държави продължават да правят опити за насаждане на чужд национализъм сред определени маргинализирани групи и общности, което води до засилване на дезинтеграционните процеси сред тях и на обвързаността им с чужди интереси“.

В доклада за 2016 г. Русия беше посочена като заплаха, макар и не директно. Русия се споменаваше като източник на регионална нестабилност. Това предизвика остра реакция на руската дипломация.

Като заплаха за националната ни сигурност в доклада за 2017 г. е посочено обезлюдяването на страната ни. Прогнозата е, че българите през 2070 г. ще бъдем 4.9 мл. души, като са цитирани данни от Евростат. В доклада е посочено още, че статистическата служба на Европейския съюз потвърждава тенденцията населението на България да застарява. Още през 2060 г. работещите и пенсионерите у нас ще бъдат почти равен брой.

Профилът на напускащия трайно страната българин към момента пък е мъж, на възраст между 20 и 39 години, като предпочитаните от него дестинации са Германия, Обединеното кралство и Испания.

АЕЦ „Белене“ е стълб на националната ни сигурност

Кабинетът обяви замразяването на проекта за АЕЦ "Белене" за "потенциален риск за националната сигурност". Това става ясно от проекта на Годишния доклад за състоянието на националната сигурност за 2017 г. Документът идеално обслужва намеренията на управляващите да построят нерентабилната втора атомна централа с руски реактори. Проектът за нея беше прекратен преди няколко години от правителството на Бойко Борисов уж окончателно, а наскоро беше възобновен.

От обяснителната част на правителственият доклад става ясно, че опасността е евентуалната нереализация на проекта. Рискът щe дойде, ако не бъде намерено решение за рационално използване на купените реактори и изградената инфраструктура. Това би означавало, че те трябва да бъдат отписани от баланса на Националната електрическа компания (НЕК), което би довело до декапитализиране на НЕК. Тези негативни последици ще имат пряко отражение и върху Българския енергиен холдинг. Всичко това би довело до дестабилизиране на електроенергийния сектор, пише в доклада.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар