Зима

Зима
Пролет

2 юли 2018 г.

Еманюел Макрон смени възхищаващия се на Орбан френски посланик в Унгария

В поверителната бележка, адресирана до кабинета на Макрон, Фурние посочва, че Унгария е "модел" за справяне с миграните и обвиненията в популизъм срещу Орбан са медийни фалшификации
 
Президентът на Франция Еманюел Макрон е сменил френския посланик в Унгария през уикенда, след като поверителна бележка, в която посланикът е похвалил политиката относно мигрантите на унгарския премиер Виктор Орбан, е станала достояние на медиите, съобщава "Ройтерс".

Паскал Андреани е бил номиниран за нов посланик в Будапеща, за да замести Ерик Фурние, който ще поеме други функции, показва указ, публикуван в държавен вестник.

В поверителната бележка от 18 юни, адресирана до кабинета на Макрон и публикувана от разследващия сайт Mediapart, Фурние посочва, че Унгария е "модел" за справяне с миграните и че обвиненията в популизъм срещу Орбан са медийни фалшификации.

Бившият посланик също така пише, че френските медии, обвинявайки Унгария в антисемитизъм, се опитват да отвлекат вниманието от "истинския антисемитизъм", идващ от "мюсюлманите във Франция и Германия".

Запитан за бележката, Макрон е заявил, че не споделя вижданията на посланика и че поверителната бележка не представлява официалната френска политика.

"Ако този посланик беше заявил това публично, той веднага щеше да бъде уволнен", подчерта Макрон.

Макрон, който е ревностен еврофил, размени язвителни забележки с Орбан и други държавни и правителствени ръководители от Източна Европа, обвинявайки ги, че не зачитат демократичните ценности и отказват да приемат мигранти.

Унгарският премиер от своя страна коментира, че хората, които критикуват твърдата му позиция за миграцията, принадлежат към неефективната стара гвардия на Европа. 


През миналата година той нарече Макрон "ново момче", което не е направило обещаващо начало./Cross.bg
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар