Зима

Зима
Пролет

2 юли 2018 г.

Акад. Георги Марков: Историята не е слугиня на политиката

"Заев е македонист от друго котило. Заев не е мръднал от фалшифицираната история на Скопие. Това е политика."
 
"Често днес се изисква т. нар. политическа коректност – историята не е слугиня на политиката, но политиците винаги са искали историята да го обслужва."

Това обяви историкът акад. Георги Марков по бтв.

Според него българските политици не защитават интерес на държавата ни в спора за името на Македония.

"Заев е македонист от друго котило. Заев не е мръднал от фалшифицираната история на Скопие. Това е политика", заяви академик Георги Марков.

"Македонската нация е създадена от Тито по Коминтерновата рецепта. Това бе национално престъпление на Георги Димитров", допълни историкът.

„140 години България само сменя своите „големи братя“. Сега, въпреки че сме в ЕС има един голям брат Чичо Сам, който иска да изгони Дядо Иван от Балканите. В Македония има силно руско влияние чрез сръбското влияние. Затова САЩ искат Македония да влезе в НАТО. А Европейският съюз е морковът. Македония я влезе в ЕС, я не влезе, самата Общност не е стабилна!“, заяви акад. Георги Марков.

Той подчерта „сателитния синдром“ в българската политика.

„Такива като Захариева, които служат вярно на големия брат и се държат като европейски чиновници и не отчитат националния интерес. Последните четирима външни министри са извадени като от един калъп – те не са национални министри, те са европейски чиновници. Радват се, когато началниците в Брюксел ги тупат по рамото. Компромис в дипломацията могат да направят, но не в историята“, продължи Георги Марков.

"Македонската нация е на българска основа. Дедите им са българи. Крал Александър искаше да ги направи сърби, но Тито беше по-коварен – казва, вие не сте сърби, но не сте и българи", подчерта историкът.

Акад. Марков пожела историците, които са в съвместните комисии, да се държат като историци, не като дипломати, въпреки че повечето от тях са минали през външното министерство. 


"За Захариева това е кариерата към Брюксел, като Кунева, утре ще стане част от европейската добре платена номенклатура", каза той в заключение.

„Изгубихме един голям български историк, един сладкодумен историк, имам и други добри, но сухари, а той умееше дори забавно да разкаже… и имаше позиция. Сега останаха много малко колегите, които са с позиция, а по-скоро са приспособленци”, това каза акад. Георги Марков в памет на проф. Божидар Димитров.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар