Зима

Зима
Пролет

27 юли 2018 г.

Виктор Орбан: Ако бежанската ми политика бе като на Меркел, хората щяха да ме изгонят

"Имиграционната политика не е обща задача на ЕС. Това е национален въпрос на всяка отделна държава-членка."
 
Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан отново отправи остри критики към канцлера на ФРГ Ангела Меркел и политиката й към бежанците, отбелязва Bild .

"Ако бежанската ми политика бе като тази на вашия канцлер, хората щяха да ме изгонят от поста още на същия ден", заяви Орбан за германското издание.

Унгарският премиер многократно се възпротиви на всяка намеса от Брюксел или Берлин по въпросите на миграцията.


"Имиграционната политика не е обща задача на ЕС. Това е национален въпрос на всяка отделна държава-членка. От 2015 г. се правят опити да се направи това съвместна задача – неуспешни", подчерта Орбан, цитиран от "Фокус".

Съгласно думите му, границите на Европейския съюз трябва да бъдат затворени без изключение, "никой не трябва да бъде вкарван или да се оставя да влиза".

Орбан бе категоричен: "Всеки спасен трябва да се върне в Африка".

За мигрантската криза Орбан обвини европейските политици, които "насърчават мигрантите и създават у тях впечатлението, че си струва да тръгнат".

Унгарският премиер е яростен критик на бежанската политиката на Меркел, след като през септември 2015 г. канцлерът на ФРГ допусна голям брой мигранти в Германия без да бъдат подложени на засилени проверки.

На свой ред Меркел многократно критикува унгарското правителство в тежкия спор за солидарното разпределение на бежанците в ЕС.

Според решенията от 2015 г. на ЕС относно разпределянето на 120 000 лица, търсещи убежище в държавите-членки на ЕС, Унгария трябва да приеме 1300 души. Будапеща обаче отказва категорично да изпълни ангажимента си.



Няма коментари:

Публикуване на коментар