Зима

Зима
Пролет

13 юли 2018 г.

Моделирано

Отстраняването на Лаура Кьовеши от ръководството на румънския антикорупционен модел - блага вест за българския

Ликуй, български моделе - уволниха Лаура Кьовеши! 


Притиснат до стената от "автентичната" левица и Конституционния съд, румънският президент Клаус Йоханис подписа през зъби указа за освобождаването от длъжност на антикорупционния символ. Поражението беше прието с достойнство.

"Корупцията засяга живота на всеки гражданин и развитието на Румъния. Обществените средства не може да се използват за лични или групови интереси, а отклоняването на обществени средства и блокирането на борбата с корупцията водят до липса на болници, училища, магистрали, ефективна публична администрация. Румъния не може да прави крачки назад от статута на правова държава, в която господства законът и в която се спазва върховенството на конституцията", заявиха от офиса на държавния глава.

"В момента политическата воля не е за ефективно, независимо правосъдие, а за блокиране на разследванията и за блокиране на правосъдието. Корупцията може да бъде победена. Не се отказвайте! Успяхме да покажем, че публичните институции в Румъния са ефективни, работи се законно, но най-вече - че корупцията може да бъде победена", каза Кьовеши. И напомни, че предложението на правосъдния министър за отстраняването й от поста не е отговаряло на законовите изисквания, а Висшият съвет на магистратурата (тамошният Висш съдебен съвет)  даде отрицателно становище по него.

"Всички искахме румънски модел. Това е румънският модел - като се събудиш сутрин, да чуеш кого разследват. Използвам да поздравя прокуратурата. Който, където и както го заварят, всичко трябва да се провери и да се повдигат обвинения. По този начин ще спре да се говори за съмнения за корупция”, заяви преди повече от година премиерът Бойко Борисов. Направи го по повод обявените акции на наш`та си прокуратура в КЕВР, АПИ и НЕК.

Поздравленията останаха, времето си мина, обвинения няма, а корупцията си остава тема и бич № 1 в България. 


Затова никой няма очи да каже нещо с достойнство. Дори когато губи.
 Лаура Кьовеши

 Огнян Стойчев, Paragraph22.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар