Зима

Зима
Пролет

9 юли 2018 г.

Не се диша от лобизъм!

Поредното изригване на вицепремиера Валери Симеонов гали ухото.
 
Лавата полетя този път към съратника му от "Обединени патриоти" Емил Димитров-Ревизоро. А с нея се разнесе и неизменната лобистка смрад в периода на прехода.

"Новият закон за горивата е отвратителен лобистки закон, насочен към обслужването на големи фирми за горива, на първо място "Лукойл" и другите такива, които са обсебили 80% от пазара! Тук става въпрос за прокарване на лобистки текстове чрез определени хора. Не е вярно, че законът е внесен от групата на "Обединени патриоти". Моят приятел Емил Димитров го е прокарал", обяви Симеонов.

И даде да се разбере, че Димитров е повече приятел на Валентин Златев, отколкото председател на парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата. Чухме за кой ли път и констатацията, че "за последните десет години "Лукойл Нефтохим" - Бургас, е платил "нула стотинки на държавата", защото дружеството е на загуба. В същото време фирмата майка "Лукойл" - Руска федерация, имала 120-150 млрд. лв. печалба.

"Разбирате, че става въпрос за източване на печалби!", натърти Валери Симеонов. Вицепремиерът застъпи тезата на дребните търговци, че ако новите текстове бъдат прокарани, цените на горивата ще скочат, защото големите фирми ще монополизират пазара. Сив сектор в бранша имало, но той бил далеч по-малък от сочения от лобистите размер от 1 млрд. лв. годишно. Въобще лобизмът бил навсякъде и във всичко.

Как обаче Ревизоро остава приятел, а преди и след всеки вот на недоверие валят заклинания, че властта е абсолютно стабилна и безалтернативна, нищо че я клатят?! Та нали освен приятелството на Димитров със Златев същото важи и за премиера Бойко Борисов. Очакваме новината, че Симеонов на свой ред се е сприятелил с по-малките търговци на горива и лобира в тяхна полза. Както говорят и за войната му за лифтовете в Банско и срещу плажните МОЛ-ове в "Слънчев бряг", обявени тази седмица от Министерството на туризма за напълно законни. Но и Николина Ангелкова е коалиционен приятел, нищо че вицепремиерът  патриот я навиква гневно. 

Въобще всички са си приятели - едните работят на дребно, другите - през терминала "Росенец" и счетоводни къщи, третите ги проверяват и контролират само на хартия, а четвъртите ги обслужват в министерствата и парламента срещу хонорари и комисиони. Същото прозира под скандала в транспортния бранш със създаването на Българска автомобилна камара и повишаването на акциза за бездимните цигари - и това само в последните дни. Вече нищо не пречи да заявиш гръмко, че твой приятел е вкарал отвратителен лобистки закон  - но дори да не се скарате. 


За поемане на политическа отговорност да не говорим, политиката не е за мекушавите. 


Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар