Зима

Зима
Пролет

9 юли 2018 г.

Тихомир Безлов: Проблем са парите и качествените журналисти

"Огромният проблем, който виждаме в България, в Източна Европа и в някои западни демокрации е счупването на стария модел на финансиране на печатните медии."
 
Това заяви пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

"След експлозията на интернет мрежата, на практика имате разрушен модел, през който може да финансирате този тип журналистически разследвания и предаване на общественото мнение по простата причина, че не може да финансирате стария голям вестник.

Това можете да видите в САЩ - огромни градове са без печатни медии. В този смисъл темата за хартията е отживелица. Големият проблем е да имате качествени журналисти, които да могат да работят, финансирани от някакъв модел“, заяви Безлов.

Липсата на нормална медийна среда е проблем за България.

„Локалните медии практически в момента са мъртви. До 2009 г. вие можехте да намерите на локално ниво някакви журналистически разследвания, текстове. От кризата нататък виждате абсолютно отсъствие на такива анализи. Тези хора, които са работили някак си в медиите, ги няма вече.

На национално ниво също има драматично свиване на финансирането на печатните медии. На практика в България финансирането се концентрира в телевизиите. Въпреки че рекламният пазар расте, двете големи частни групи изсмукват около 90% от бюджета", коментира Безлов.

„Алтернативата, която се очертава, гледайки как се разпределят рекламните приходи, са новите медии. Google и Фейсбук изведнъж се оказаха много бързо растящи и продължават да отнемат рекламен бюджет от големите национални частни телевизии. Всъщност и за тях голямата заплаха са новите медии.

Честно субсидиране на малки местни медии е единственият начин за създаване на инфраструктурата за смислени локални дискусии
, смята Безлов.

"Падането на качеството на хората, които произвеждат информация, също влияе.
Голямата част от медиите в България не могат да се издържат сами и в повечето случаи държавата се оказва пряк инвеститор в тях", заяви Тихомир Безлов.


Няма коментари:

Публикуване на коментар