Зима

Зима
Пролет

20 юли 2018 г.

Непосилната лекота на корупцията

Когато законите се променят единствено в личния интерес на няколко души срещу обществения, думата е само една - корупция
 
Само допреди осем месеца ГЕРБ искаше да променя конституцията, за да отпадне давността за престъпления, свързани с приватизацията. 

Да се разследва "целият криминален преход на приватизация" призова тогава премиерът Бойко Борисов. Под мотото "да излезе цялата истина" за ревизия на приватизационните сделки се обявиха и от ДПС. Даже депутатите Йордан Цонев, Хамид Хамид и Делян Пеевски инициираха подписка за промяна на основния закон.

Тази седмица се видя цялото двуличие на това активно мероприятие от есента на миналата година. С гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Воля", с услужливата намеса на "Атака" и ВМРО и под мълчаливия поглед на опозицията от БСП бяха прокарани промени в Закона за приватизацията, които опростиха със задна дата следприватизационните ангажименти на няколко едри бизнесмени начело със собствениците на БМФ братята Кирил и Георги Домусчиеви и депутата и собственик на медии Делян Пеевски.

Амнистията ще спести на Домусчиев санкция от над 50 млн. лв. за неизпълнение на приватизационния договор за БМФ. Едва ли ще разберем на каква сума възлиза подаръкът за "Булгартабак", зад което стои Пеевски, а ползите от евентуалната продажба на земята на киноцентъра в Бояна, приватизиран от партньорите на депутата от ДПС в медийния му бизнес "Ню имидж", за която има двадесетгодишна забрана, ще се видят след време. 


Когато законите се променят единствено в личния интерес на няколко души срещу обществения, думата е само една - корупция. Класическото определение за нея е "нечестно, или незаконно действие на хора с власт". 

В случая може и да е законно, но това не го прави честно, а само още по-нагло. Тази брутална демонстрация премина през парламента като на шега. С лекота и ловкост, която издава, че за хората там подобни действия, са всекидневие. 

Просто този път много си личи.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар