Зима

Зима
Пролет

5 юли 2018 г.

Иван Иванов остава председател на КЕВР

"Ние наистина намираме балансираните решения, които да бъдат в интерес на обществото преди всичко."
 
Парламентът отхвърли с 63 гласа "за", 125 "против" и 3 гласа "въздържал се" предложението на "БСП за България" за предсрочно прекратяване на пълномощията на Иван Иванов като член и председател на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/.

Решението беше взето след два часа и половина дебати, пише БТА.

От левицата поискаха освобождаването на Иван Иванов заради негово изказване в парламента, в което той отказал да изпълни задължението си в Закона за енергетиката - регулаторът да се произнесе по сделката за ЧЕЗ, и нарекъл въпросния текст "бланкетен".

От БСП посочиха, че става дума за нежелание на изпълнителната власт и на КЕВР да си изпълнят законовото задължение, защото искат да прикрият сделката с ЧЕЗ, зад която стоят частни интереси, подкрепени от правителството на Бойко Борисов.

От ГЕРБ обвиниха БСП, че упражнява политически натиск върху КЕВР с тези 200 хиляди подписа срещу сделката за продажба на ЧЕЗ. Те посочиха, че промените в Закона за енергетиката не работят без конкретни критерии и именно това е казал Иван Иванов от парламентарната трибуна.

Според "Обединени патриоти" освобождаването само на председателя на КЕВР няма да доведе до промяна на политиката на регулатора, който е колективен орган. Тя ще продължи пак да обслужва монополите в енергетиката, най-вече чужди, коментира председателят на групата Волен Сидеров. Той предложи промени в Закона за енергетиката, с които да се редуцира състава на регулатора и да бъде избран нов.

От ДПС коментираха, че не може без критерии да се прилага законът и искането за освобождаване на Иванов е политическо. "Отговорността за приемането на изменението в закона е на НС, без ДПС. Ние не бяхме съгласни и не гласувахме", посочи Рамадан Аталай. "Всички вкупом влязохте в чувала", коментира той. Според него най-слабият във веригата, когото БСП можели да атакуват, се е оказал Иван Иванов.

Според "Воля" след поправката в закона, патриотите е трябвало да внесат и съответните критерии за произнасяне на КЕВР. "Нека всички да си признаем, че това, което сме гласували, е една поправка, която няма как да работи и да не си измиваме ръцете с КЕВР", призова Пламен Христов.

Искрен Веселинов /ОП/ обясни, че са предложили текстове, които да доразвият логиката на закона, но идеята на специалната комисия за контрол на КЕВР е била тези текстове да се обсъдят в Министерството на енергетиката. "Законът трябва да се изпълнява, въпросът е дали е дошъл моментът да се изпълнява, коментира той. Докато не се стигне до сделка, Комисията не би следвало да се произнася", смята Веселинов.

Делян Добрев /ГЕРБ/ коментира, че от ГЕРБ са гласували този текст от Закона за енергетиката, за да угодят на опозицията. Той посочи, че днешното искане за оставка на Иванов е продължение на натиска с подписката, внесена в КЕВР. Той попита Драгомир Стойнев от левицата дали се е подписал срещу сделката за ЧЕЗ. "Писмено сте поискали от регулатора да не дава съгласие за разпореждане с имуществото на ЧЕЗ", коментира Добрев.

В отговор Драгомир Стойнев /"БСП за България"/ посочи, че председателят на регулатора е дал това листче на Добрев, за да може да го атакува от трибуната. "Виждаме перфектно взаимодействие между управляващите и една независима институция", коментира той. По думите му това още повече показва, че председателят изобщо не е независим, а е зависим от управляващите.

"ГЕРБ управляват, за да угодят на опозицията - интересна теза, която заслужава внимание", отбеляза лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите й най-накрая опозицията е получила признание. Тя отбеляза, че вчера работодателските организации и операторите в енергетиката са застанали като един в защита на Иванов, но това не се споменава. "200 хиляди българи да си кажат свободно мнението е натиск, политическа партия да поиска изпълнение на закона е натиск, а онези, чиято печалба зависи от решенията на КЕВР, да се произнасят по този спор и да защитават КЕВР, не е натиск", коментира тя.

След дебата шефът на КЕВР Иван Иванов коментира, че комисията е напълно независим орган.

Иванов припомни и подкрепата, която е получил едновременно от българския бизнес, който твърдо настоява да не бъдат повишавани цените на електроенергията, топлоенергията и природния газ, и от енергийните дружества, които обратно - искат скок на тези цени. 


"Това, че и от двете страни се получава подкрепа за комисията, означава, че ние наистина намираме балансираните решения, които да бъдат в интерес на обществото преди всичко", обобщи председателят на КЕВР.


Няма коментари:

Публикуване на коментар