Зима

Зима
Пролет

9 юли 2018 г.

Кр. Каракачанов: България не е канила мигранти, защо тогава да трябва да ги връща

"Те дойдоха, поканени от Ангела Меркел и други либерални европейски политици, които казаха, че Европа е отворена за тях."
 
"България не е канила мигранти в страната си, защо тогава да трябва да ги връща."

Това попита вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и уточни, че става дума за 4 500 нелегални мигранти.

"Нито предишното, нито сегашното българско правителство са канили нелегалните мигранти да идват в Европа. България понесе много загуби. Все още командироваме полицаи на границата, за да помагат на "Гранична полиция", каза още Каракачанов пред Нова тв.

Той прогнозира, че политиката на Германия и няколко други държави в Европа, които безотговорно канят нелегални имигранти, ще доведе до проблем. Каракачанов изрази задоволството си, че кабинетът е заел много категорична позиция по въпроса и допълни, че заслуга за това имат и Патриотите.

Вицепремиерът припомни първата вълна от мигранти и бежанци, които пресякоха границата на България по пътя им за Западна Европа.

"Тези хора преди 4-5 години не тръгнаха от Близкия Изток, Афганистан или от Африка, за да дойдат в България. Те дойдоха, поканени от Ангела Меркел и други либерални европейски политици, които казаха, че Европа е отворена за тях. България за тях беше само един транзитен коридор", каза Каракачанов.

Той прогнозира, че дори и стотина хиляди нелегални мигранти сега да се върнат от Германия обратно в Гърция, те след време отново ще искат да бягат.

"Тази вълна от хора, която те искат да върнат от Европа в Гърция, отново ще тръгне към Европа. Какъв е смисълът на подобни безумия? И за каква солидарност говорим?", попита още военният министър.

Той беше категоричен, че българският интерес е такива хора да не бъдат допускани да се връщат в България.

"Аз мисля че в последните години българската политика започва да се ориентира в правилната посока", каза още Каракачанов и припомни позицията на страната ни относно плана "Макрон", който засяга всички европейски превозвачи.

Каракачанов коментира и темата за вдигането на акциза на безмитните цигари.

През миналата седмица ГЕРБ поиска да го вдигне, но ВМРО се обявиха против. Премиерът Борисов се ядоса и оттегли новите акцизи, но ден по-късно депутатите от мнозинството излязоха с компромисен вариант за поетапно увеличение.

"Когато имаш идеята да вдигаш някакъв акциз, нещо, което би разбунило обществото, най-малкото възникват няколко въпроса – защо се прави сега, какъв би бил ефектът. Не може в петък, половин час преди да си тръгнат народните представители от парламента, да отидеш с два листа и да им кажеш: "Хайде, подписвайте, че бързаме". Малко уважение е необходимо. В края на краищата ние сме коалиционни партньори. И за да няма турболенции, трябва да има диалог, а този въпрос не беше обсъждан", каза днес Каракачанов.



Няма коментари:

Публикуване на коментар