Пролет

Пролет

11 юли 2018 г.

Урсула фон дер Лайен: Германия не е заложник на руската политика

Ангела Меркел: Германия има своя независима политика и взима самостоятелно решенията си
 
"Германия не е заложник на руската политика", заяви днес германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс и БТА. 

Агенцията отбелязва, че това изказване е реакция на обвинението на президента на САЩ Доналд Тръмп, че Германия е "напълно под контрола" на Русия.

"Без съмнение имаме много проблеми с Русия", каза Урсула фон дер Лайен на събитие в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Брюксел - малко след като Тръмп говори на среща в центъра на белгийската столица.

"От друга страна, без съмнение трябва да бъде запазен каналът за комуникация между страните или съюзите и противниците", заяви тя на английски в отговор на въпрос за обвинението на Тръмп.

Разходите на Германия за отбрана ще достигнат до 2024 г. минимум 1,5 процента от брутния вътрешен продукт, каза Фон дер Лайен, цитирана от ТАСС. Тя допълни, че това е, което "можем да гарантираме".

САЩ са прави да искат целта от 2 процента от БВП да бъде изпълнена, призна германският министър на отбраната. В същото време Фон дер Лайен обърна внимание, че до 2014 г. в Германия в продължение на 25 години са били съкращавани военните разходи и към момента, в който са били постигнати договореностите от Уелс, страната е давала за нуждите на отбраната 1,1 процента от БВП.

"Важно е обаче да се гледат не само числата, но и приносът в НАТО, защото може да харчиш 2 процента за отбрана и да не правиш нищо за Алианса", подчерта германският министър на отбраната. Фон дер Лайен припомни, че "германският контингент е втори по численост в НАТО, разходите на Германия за отбрана са втори по големина (в Алианса)".

"Движим се в правилна посока. Предстои да се свърши още много, но ние сме ангажирани с постигането на поставената цел", допълни германският министър на отбраната.

"Германия има своя независима политика и взима самостоятелно решенията си", заяви днес канцлерът Ангела Меркел в отговор на критиките на президента на САЩ Доналд Тръмп за зависимостта ѝ от Русия и недостатъчните разходи за отбрана.

„Германия дължи много на НАТО, но ние правим много за алианса. Германия е вторият по големина платец в бюджета на НАТО“, каза Меркел.

Тя отговори и на нападките на Тръмп, че Германия е зависима в решенията си заради газовите сделки с Русия. Канцлерът припомни, че лично е преживяла времената, когато части от днешна Германия са били под влиянието на Съветския съюз.

„Радвам се, че днес Германия е свободна и обединена. Ние следваме своя независима политика и взимаме самостоятелно решенията си“, заяви Меркел при пристигането си за срещата на върха на НАТО в Брюксел.

Белият дом съобщи по-рано, че Тръмп и Меркел ще имат разговор на „четири очи“ в рамките на срещата на алианса.

 Урсула фон дер Лайен

Няма коментари:

Публикуване на коментар