Зима

Зима
Пролет

26 юли 2018 г.

Орден „Стара планина” за олигарха Йордан Динев?

Как космите от брадата на митрополит Антоний щръкнаха към „Марина Диневи“

Защо Жени Марчева не попита дядо поп какъв е бил Йордан Динев, преди да стане благотворител.

Вържи попа, да ти е мирно селото - тази поговорка показва, че българите имаме здрави корени и чувство за самоирония. Когато осмиваш духовника, осмиваш и част от себе си. Защото вярата е спасила не само народа ни в тежки моменти, но ни е обединявала да вършим добрини. Но хората все още правят разлики. Едно е да си свещеник, друго е да си поп. Обикновено у нас поповете са по-често срещани. Един такъв поп, при това твърде високопоставен, се развихри в ефир пред благосклонно ухилената Жени Марчева.

Темата за гнева на митрополит Антоний бе орденът „Стара планина“, който според него прекрасно подхождал на бизнесмена от Свети Влас Йордан Динев. Отраканият владика обяви за жълти медии всички, противопоставили се на тази негова благородна инициатива.

Водещата Марчева не попита кое кара космите от брадата на дядо Антоний да щръкват възбудено по посока „Марина Диневи“. Не го попита и нищо от онова, за което са писали и говорили нейните „жълти“ колеги, начело с френската телевизия М6. Те правеха разследвания как Йордан Динев и брат му успяха да се сдобият с нотариален акт за море, интересуваха се предизвикана ли е екологична катастрофа край бреговете на Слънчев бряг, задаваха въпроси от рода на това как безнаказано може да се прехвърли фирма с 11,67 млн. лева пасиви от необслужвани лизинги и кредити към банки на безработен и безимотен ром от великотърновско. „Жълтите медии“ се интересуват и от откровено разгулния живот на братята, изпълнен със силикон, поръчкови луксозни автомобили и яхти, а дядо Антоний им чете контрамолитви и ги анатемосва от екрана. Мила родна картинка.

Получава се нещо като попове, журналя (така с основание вече масово наричат теляците от журналистическата гилдия) и политици (разбирай царистите и Каракачанов), единни за Йордан Динев. Или виждаме как цялата тази пасмина вече е опитомена от едни олигарси, чийто полет на мисълта и фантазия стигат до дължината на яхтата, кубиците силикон и тонажа бронз в паметниците. Това, че съсипаха брега и морето, бетонирайки ги, за да продават кичозните си комплекси, е записано на друга сметка. Да, отдавна трябва свещеник да опее естествената красота на Влас, която в епохата на Диневи е слънчев спомен от миналото.

И съвсем не му трябва поп Антоний, който сякаш оживява от разказа на великия Елин Пелин „На оня свят“. Защото работата на духовните лица е да служат тихо, скромно и смирено на Господ, а не да раздават ордени и титли, да си играят на архонти, да носят ролекси и да карат мерцедеси. 


Но ако у нас имаше гилдия и журналисти, а не журналя, сигурно щяхме да знаем какво точно са правили братя Диневи, преди да станат благодетели на църквата. И тогава вероятно въобще нямаше да се говори за ордени, а за съвсем друго. 

Не знам защо точно в този момент се сещам, че и Дон Корлеоне е бил голям благотворител. Той обаче е помагал на домове за сираци, без да има грандомански претенции да си говори с Господ през новопостроен храм или владика на повикване...
 Митрополит Антоний


Иво Димитров, в. "Галерия"

Няма коментари:

Публикуване на коментар