Зима

Зима
Пролет

24 юли 2018 г.

Стефан Софиянски: България е министерска република

"ГЕРБ фактически копират модела, който беше преди промените от 1989 година."
 
Бившият служебен премиер на България и кмет на София Стефан Софиянски е на мнение, че страната ни е министерска република, въпреки че в Конституцията е записано, че е парламентарна.

По думите му това е така, защото водещ е Министерският съвет. Софиянски беше категоричен още, че партия ГЕРБ е лява политическа сила.

"Това като концепция и разбиране е лява партия. Те фактически копират модела, който беше преди промените от 1989 година", заяви Стефан Софиянски в студиото на "Денят ON AIR".

Той обясни още, че има смесване на функции и неяснота в управлението и даде пример с това, че Народното събрание се бърка в работата на изпълнителната власт.

"Има и лошо разпределение на отговорностите и правомощията", добави още бившият столичен кмет.

Стефан Софиянски разказа също и за проект на нова Конституция, която е подготвил заедно със свои съмишленици. Бившият служебен премиер обясни, че техният проект се базира на по-съвременна форма на управление и съдържа изцяло нова глава - "Публични финанси".

"Тя определя паричните потоци и парите се движат отдолу нагоре. Всеки има ясно определени функции", подчерта Софиянски пред Bulgaria ON AIR.

Той коментира още и българското председателство на Съвета на Европейския съюз и заяви, че България е объркала приоритета, който да изведе.

Стефан Софиянски каза също, че се надява на обединение на десните партии и самият той не изключва връщането си в активна политика заедно с партията си "Съюз на свободните демократи".



Няма коментари:

Публикуване на коментар