Зима

Зима
Пролет

5 август 2018 г.

Импулсивните хора и тези, които харчат за преживявания са по-щастливи

Спонтанността позволява по-позитивно да преживееш събития в живота си и да подредиш социалната си активност
 
Хората, чиито задачи са планирани предварително, в края на краищата ще се окажат по-малко щастливи след изпълнението им в сравнение с онези, при които възникват и се осъществяват спонтанно. 

Учени от университета на Охайо извършили изследване, за да потвърдят тази хипотеза.

163-ма студенти били разделени на две групи. На участниците в първата група бил предоставен хипотетичен календар с курсове и различни дейности, докато участниците във втората група получили единствено спонтанни тестови задачи, свързани например с пиене на кафе или хапване на сладолед.

След като наблюдавали един месец участниците, учените констатирали, че студентите от втората група, на които били възложени спонтанни задачи, били по-щастливи от студентите от първата група.

По мнението на специалистите, спонтанността позволява по-позитивно да преживееш събития в живота си и да подредиш социалната си активност, изхождайки от позитивните възгледи за живота.

Според изследвания на поведението на потребителите, наскоро представени от д-р Райън Хауъл в „Psychology Today”, щастливи са хората, които харчат парите си за преживявания, а не за материални придобивки.

Близо 10 години проучвания са изследвали ефекта от инвестирането на пари в житейски опит, съпоставяйки го с купуването на материални блага. Има солидни доказателства, че когато хората харчат парите си за преживявания, те са по-щастливи, отколкото когато ги дават за придобиването на вещи.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар