Зима

Зима
Пролет

28 август 2018 г.

"Алтернатива за Германия" набира популярност в Саксония

Всеки четвърти в източногерманската провинция Саксония би гласувал за нея
 
Антиимигрантската и евроскептична партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) повишава популярността си в източната германска провинция Саксония. 

Това сочат резултатите от проучване на агенцията за електорални и политически анализи "Инфратест димап", цитирани от ДПА.

Телефонната анкета, обхванала хиляда респонденти, е била осъществена миналата седмица преди смъртоносното нападение с нож през уикенда в град Кемниц. Убийството придоби расов характер и доведе до двудневни протести и контрапротести в града, припомня БТА.
 

Смъртта на 35-годишен германец, намушкан с нож при скандал с участието на мигранти рано сутринта в неделя, предизвика бурни протести.
 

Във връзка с убийството пред съда в Кемниц се явиха 23-годишен сириец и 22-годишен иракчанин. Двамата остават в ареста. Според прокурорите те са нападнали жертвата без основателна причина. При нападението били тежко ранени още двама души.
 

Според анкетата АзГ събира 25 на сто одобрение, което е с 15 на сто повече от изборите през 2014 г.
 

Най-популярната партия в Саксония остава Християндемократическият съюз (ХДС) на федералния канцлер Ангела Меркел с 30 на сто, но партията бележи значителен спад в рейтинга с 9 пункта в сравнение с предишно изследване.

В Саксония управлява коалиция от ХДС и социалдемократите, каквато коалиция управлява и на национално ниво. "Инфратест димап" е установила, че сега социалдемократите имат одобрение от 11 на сто, което е спад с един пункт.

На изборите за Бундестаг през ноември м.г. АзГ спечели 12 на сто от гласовете и за пръв път прати депутати във федералния парламент, припомни ДПА.



Няма коментари:

Публикуване на коментар