Зима

Зима
Пролет

2 август 2018 г.

Административният съд задължи ЦИК до шест месеца да въведе машинно гласуване

Според съдебния състав не може да се приеме, че съществува основание за бездействието на ЦИК да осигури този изискуем от закона резултат
 
Административен съд - София осъди Централната избирателна комисия в шестмесечен срок да осигури възможност за машинно гласуване съобразно разпоредбите в Изборния кодекс. 

Това става ясно от решение на дело заведено по жалба на бившите депутати Мартин Димитров и Петър Славов.

Образуваното дело е по искане за отмяна на фактически бездействия на ЦИК, по осигуряването на машинни терминали и изпълнението на чл. 206, във вр. с чл. 6 и чл. 8 от Изборния кодекс за провеждането на машинно гласуване.

Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване в 14-дневен срок.

Според съдебния състав, предвид значителния период от време, в който разпоредбите на ИК са в сила и опита от неколкократни избори и проведени експерименти не може да се приеме, че съществува основание за бездействието на ЦИК да осигури този изискуем от закона резултат - налична възможност за машинно гласуване от всеки избирател, според предоставеното му от закона право.

В решението се казва още, че са изложени идентифицирани проблеми при машинното гласуване, с предложения за законодателни промени. Съдът смята обаче, че до евентуалното им приемане обективно съществува законовото задължение на ЦИК, чието неизпълнение представлява неоснователно бездействие по смисъла на закона.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар