Зима

Зима
Пролет

4 август 2018 г.

Футболна жега на екрана

Повишаващата се цена на спортните права ще заставя телевизиите да търсят партньори за закупуването им

На всеки три години телевизиите, които излъчват спорт, изпадат в особена треска. 


Това е периодът, в който изтичат договорите им и трябва да се премине през неприятната процедура по предоговаряне на условията с компаниите - държатели на спортни права. Обикновено неприятното усещане идва от желанието на големите спортни лиги за по-високи цени и да получават повече от продажбата на телевизионни права. А още по-нервно става, когато се появи нов играч, желаещ да се намеси в пазара на спортно съдържание.

Това лято е особено горещо, а дъждовете никак не охлаждат ситуацията. На пазара излязоха не едно и две първенства, а цели четири важни продукта – Шампионската лига и Лига Европа на УЕФА, италианската Серия А и испанската Ла Лига. Докато БНТ излъчваше мачовете от световното първенство, зад кулисите се разпределяха част от най-гледаемите футболни програми. Градусът се вдигна от амбициите на телекома "А1 България" да развива спортните си канали MAX Sport. Това означаваше повече конкуренция и потенциални загуби за някоя от телевизиите, които до момента излъчваха спорт.

Към днешна дата ситуацията изглежда така. А1 успя да отнеме половината Шампионска лига и цялата италианска Серия А от "БТВ медиа груп", които от своя страна запазват другата половина от Шампионската лига. Излъчването на Лига Европа остава както досега – БНТ ще има първи избор, а "БТВ медиа груп" - втори, като официалното потвърждение се очаква до дни. Ситуацията около испанската Ла Лига остава неясна заради проблемите на продаващата агенция MP&Silva (виж карето).

Необичайно пасивни са представителите на "Нова броудкастинг груп", които държат каналите Diema Sport, но това може да се обясни с продажбата на компанията и препятствията пред сделката в КЗК. Единственото действие оттам беше вече традиционното вдигане на цената на пакета Diema Extra с 1 лев с обяснението за "повишаващите се цени на спортно съдържание". При тях напрежението ще започне да се вдига от зимата, тъй като вече са в третата година от договора за английската Висша лига и ще трябва да влязат в нова процедура по преговори.

Шампионска лига "2 в 1"

За пръв път от 2009 г. Шампионската лига ще се излъчва по два канала – MAX Sport и bTV Action. Разликата от предишни практики е, че няма да има първи и втори избор, а едната телевизия ще излъчва мачовете във вторник (MAX Sport), а другата – в сряда, като те ще вървят по традиция по bTV Action, Ring и Voyo.bg. Програмата на Шампионската лига е направена така, че всяка телевизия да излъчи равен брой мачове на всеки участващ отбор. Тъй като от тази година УЕФА промени леко схемата на турнира, вече ще има два часови слота – 19.55 и 22.00 часа, което означава гарантирано двойно повече излъчени мачове във всеки от дните. Финалът ще се излъчва едновременно и в двете телевизии. Догодина той ще се играе на 1 юни на новия стадион на "Атлетико" (Мадрид) - "Уанда Метрополитано".

"Пазарът на спортно съдържание се промени значително през последните няколко години и тази тенденция се вижда в цяла Европа, а и в глобален мащаб. Повече и различни платформи вече проявяват интерес към първокачественото футболно съдържание и това промени начина, по който то се позиционира и продава в цял свят", коментираха от "БТВ медиа груп" загубата на половината права за Шампионската лига.

На теория ще има конкуренция между двете медии, но на практика тя ще е много условна. Цялата продукция на Шампионската лига ще се прави от екипа на bTV, както и досега. Визуално студиата ще изглеждат еднакво, водещите и коментаторите на мачовете също ще са идентични. Единствената разлика е, че мачовете във вторник ще могат да се гледат само от потребителите на MAX Sport, а тези в сряда ще са достъпни за всички зрители. Другият интересен момент при подялбата на излъчването е моделът за продажбата на рекламно време в рамките на спортното събитие. Ако за bTV той е по-скоро ясен, тъй като си има рекламен отдел, който да подготви тарифите, то "А1 България" за пръв път няма да е в позицията на рекламодател. Компанията ще има възможност и да продава рекламно време в спортните си канали. По информация на "Капитал" в скоро време се очаква телекомът да обяви рекламни тарифи за Шампионската лига.

Доскоро каналите на "А1 България" бяха достъпни само за техни абонати, но вече са започнали продажба и на други оператори. "Спортните ни канали вече могат да се гледат и от клиентите на други оператори. Като пример могат да се посочат Networx ("Нетуоркс България") и ComNet ("Комнет България холдинг"), които по-рано тази година започнаха да предлагат MAX Sport в своята мрежа. Отворени сме към предложения за продажба на каналите MAX Sport и на други кабелни и телекомуникационни оператори", коментираха от компанията за "Капитал". Там разглеждат спортните си канали като конкурентно предимство спрямо останалите оператори. "Според нас тенденцията за закупуване на повече от 2 телекомуникационни услуги от оператор ще се засили. Ексклузивното спортно съдържание, което конкретно А1 предоставя с каналите MAX Sport, със сигурност ще бъде сериозен стимул за закупуване на пакетните услуги, които предлагаме в момента", добавиха от телекома.

Италианска афера

В последните години италианското футболно първенство трудно се задържа на едно място. След като в един период беше излъчвано от Тв7, а след това попадна в Ring, сега вече е в пакета на "А1 България". Шампионатът загуби своя блясък, откакто звездите се ориентираха предимно към английските и водещите два-три испански клуба. Но пък може да се окаже и добра инвестиция, ако италианските клубове започнат да инвестират повече в играчи. Първата стъпка е направена – с трансфера на Кристиано Роналдо от "Реал" (Мадрид) в "Ювентус" вниманието отново се насочи към Калчото. А1 придоби правата за следващите три години, а организаторите на Серия А обещават осем часови слота от новия сезон, което означава с по два мача повече в телевизионния ефир в сравнение с последните сезони.

Загубата на италианския футбол значително пресушава откъм съдържание телевизия Ring, която е в пакета на "БТВ медиа груп". На практика цялата група остава със значително по-малко спортно присъствие – ситуация, която не е нова и наподобява на 2009 г., когато Pro.bg влезе агресивно на телевизионния пазар. "Ring винаги e предлагал по-голямо разнообразие освен футбол - бойни и екстремни спортове, ветроходство, моторни спортове, хайлайт предавания и коментарни студиа. Обогатяваме програмата на канала с още разнообразни спортни турнири – например предлагаме престижния International Champions Cup, но и друго съдържание извън футбола", коментираха за "Капитал" от "БТВ медиа груп" на въпрос какво ще бъде бъдещето на канала и дали ще продължи да съществува. Според компанията намаляването на спортната продукция няма да се отрази и на bTV Action, където основно се излъчваха двубоите от Шампионската лига. "bTV Action се развива като канал, който предлага съдържание в много жанрове, а средната гледаемост е резултат от разнообразния програмен микс, който включва и висококачествени филми и сериали например", добавиха от компанията.




 Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар