Зима

Зима
Пролет

3 август 2018 г.

Боку дума Фейсбуки, он от дума не отбира

Светът тръпне от залповете на Тръмп  в  "Туитър". Ама и наш Боко гърми във Фейсбук.
 
Последно прати димен снаряд по опозиционните редути, че да се знае кой пали фитиля.

"През месец юни безработицата в България достигна 4,8%, което е сериозно понижение спрямо юни 2017 г., когато е била 6.2 процента. Равнището на младежката безработица в страната също е спаднало до 10.9% спрямо 14.2% година по-рано", написа премиерът в соцмрежата.

Да, ама наоколо среща все тролове. Четат статистиката наопаки, та се късат. При това - единодушно.

"Как няма да намалее, като над 2.5 млн. млади трудоспособни българи са в чужбина..   ид.от смотан! Остава малко и нас да изгониш, дето все още се борим тук някак си, и мисията ти ще бъде изпълнена". "Хората отдавна не виждат смисъл да се регистрират и в Бюро по труда, поради което и те отчитат нереален спад на безработните."

"Па то останаха ли млади хора в тази обрулена България? Как няма да спадне, като повечето не са в страната?!"

"Младежката безработица е спаднала, защото младежи няма в държавата - бягат зад граница веднага след завършването си".

"Безработицата е ниска, защото  безработните са си намерили работа в чужбина."

"Бе ти в ред ли си, г-н Премиер...  Хората се бесят от хубаво ли ? Или просто ние и вие живеем в различни държави? Ами как няма да е намаляла в сравнение с предходната година - ами постоянно хората емигрират, за тези смешни заплати ли да работят?!"
"Ами като народа го няма (емигрирал е), разбира се, че ще има работа, но няма кой да работи."

"Господин Борисов, каква безработица да има при тая висока емиграция, превърнахме се в донор на работна ръка за нормалните държави."

"Продължавайте в същия дух, скоро ще стане отрицателна, също като прирастът."

Има и още, но и и това стига. За да бъдем обаче обективни, има и постове в друга насока. Например:

"Безработица в България няма и 1%!!! Има мързели, на които не им се работи!"

"Младите искат големи заплати, но с малко работа".

"Ще спадне още, защото не се раждат младежи, най-трудно е да накараш младеж да работи и пенсионер да не работи."

Нещо подобно уж беше рекла по някое време и Лилето Павлова за българите, дето берат ягоди, нарциси и аспержи в "робските" ферми в Англия: "Работят в чужбина, защото са алчни. Заплатите в България не са лоши!"

После увери, че било фалшива новина. И че като човек, политик и министър полага титанични усилия "да подобрим условията на живот, труд и заплащане в нашата страна, премахване на двойните стандарти, да създадем мир и спокойствие в нашите граници, да бъдем достойни българи и европейци. Искам българите да остават в родината си, а тези навън - да се завръщат у дома. Искам сигурно бъдеще за децата ни!"

Та всеки е прав за себе си в тази държава, но въпреки или точно затова няма управия. Синдикатите и те плющят статистика. КНСБ-то сметнало, че за нормален живот на четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими 2361 лв. месечно, а за София - 3078 лева. Не повече от 20% взимали обаче такива пари. А ако взимат, значи доработват на сиво, или направо на черно.

Въобще - статистиката говори, троловете приказват, а синдикатите преживят. А работа у нас има за целия китайски народ. Но парите и спокойствието са крайно дефицитни. И най-лошото - инфлацията на доверието към  управляващо-опозиционната шайка гони бездънния срив на венецуелския боливар. 


Но пък премиерът Борисов действа оправно като президента Мадуро - реже смело нулите, и статистиката - оправена.  
  От лента на лента безработицата се топи

Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар